ontwerp

Fietsontwerpers: ontwerp een auto!

Gepubliceerd op 27-07-2010. Laatste update op 19-10-2011.

Een onderzoeksbericht in de kranten van 22 juli: Kleine automobilisten raken bij verkeersongelukken zwaarder gewond dan lange mensen [link naar artikel Telegraaf]. Daardoor zijn vrouwen kwetsbaarder in de auto dan mannen. Het Duitse Verbond van verzekeraars ontdekte bij toeval het verband tussen de zwaarte van letsels en de lichaamslengte van de slachtoffers bij een ongeluk. De impact bij kleine mensen is soms wel vijf keer zo krachtig als bij grotere automobilisten. Dit bericht zet me aan het denken. Als ik een fiets koop, kies ik een merk en type, met mijn frame-maat. Door de keuze voor de lengte van de stuurpen kan ik het fietsstuur dichterbij of verder weg zetten. En de hoogte van het stuur en het zadel zijn standaard instelbaar. Als je veel geld hebt, kun je zelfs een frame compleet op maat laten bouwen. Een bureaustoel idem dito. Je gaat proefzitten, er zit een hele handleiding bij hoe je alle onderdelen van de stoel precies op maat kunt instellen.

Ontwerp een fiets voor Afrika

Gepubliceerd op 15-07-2010. Laatste update op 19-10-2011.

Card_2D-1.jpgCycling out of Poverty organiseert in samenwerking met Ideal&Co, Stichting Slimmer en diverse universiteiten en scholen een prijsvraag voor een duurzaam fietsontwerp voor Afrika. Op het platform www.wiki-bike.com worden studenten, ontwerpers en andere geïnteresseerden uitgenodigd om ideeën voor duurzame fiets ontwerpen (met tekeningen, foto's, beschrijvingen, gedichten, etc) in te sturen voor de African Bicycle Design Contest 2010-2011.

Nederland is beroemd om zijn fietscultuur en kennis op het gebied van innovatieve fiets-technische ontwikkelingen. Er zijn meer fietsen dan inwoners en een fiets wordt gebruikt door alle mensen, ongeacht hun status, geslacht, cultuur en religie. In tegenstelling tot Nederland, zijn de beschikbare fietsen in Afrika van slechte kwaliteit. Dit belemmert de economische ontwikkeling en in sommige gevallen weerhoudt het mensen ervan om te gaan fietsen. De wereldwijde kennis en innovatieve ideeën, in het bijzonder uit Nederland, kunnen dus een reële
invloed uitoefenen op het inkomen van Afrikaanse families.

Fietsenrack Grand Départ

Gepubliceerd op 15-07-2010. Laatste update op 19-10-2011.

Ontwerpbureau Lakenvelder ontwierp een bijzonder fietsenrek: two wheeler rack, edition "Grand Départ". In opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam zijn er 25 stuks geplaatst voor de start van de Tour de France. (Postumalaan, Rotterdam)

Posad wint Ideeënprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk

Geplaatst op:
23-06-2009

Het Haagse Stedenbouwkundig ontwerpbureau Posad is met het concept Brik winnaar geworden van de openbare ideeënprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk van de Fietsersbond. De jury onder voorzitterschap van Elco Brinkman was unaniem enthousiast over deze inzending die een prachtig groen fietsnetwerk combineert met een innovatieve multifunctionele benadering van het begrip fietsenstalling.