wijken

Publicaties

In het kader van Wijken voor de Fiets zijn onder andere de onderstaande publicaties verschenen. Alle genoemde publicaties zijn te downloaden, een deel van de publicaties (gemarkeerd met een *) kunt u op verzoek toegestuurd krijgen.

Algemeen

Fietswensen Wittevrouwenveld-Wyckerpoort

Gepubliceerd op 16-12-2010. Laatste update op 16-11-2011.

De omvang van de samengestelde wijk Wittevrouwenveld - Wyckerpoort is relatief fors, de uiterste punten liggen 1,4 tot 2 kilometer uit elkaar.

De volgende kaart van de toekomstige stedelijke inrichting van Wittevrouwenveld en Wyckerpoort laat zien dat de gezamenlijke wijkvoorzieningen worden geconcentreerd in een centraal gelegen gebied nabij de Voltastraat. Er liggen echter ook veel voorzieningen aan de rand van de wijken (aangegeven met geel) alsmede aan enkele grote straten (Scharnerweg, Frankenstraat).

Het fietsgebruik in Maastricht Noordoost

Gepubliceerd op 10-12-2010. Laatste update op 07-11-2011.

Het fietsklimaat in een wijk wordt niet alleen bepaald door de inrichting van de wijk maar ook door de wijze waarop er gebruik van wordt gemaakt. En het fietsgebruik hangt niet alleen af van de inrichting en verkeerssituaties, maar ook van sociale factoren als normen en gewoonten. Onderzoek met Fietsbalansgegevens heeft aangetoond dat sociale factoren tot signifante verschillen in het Fietsgebruik leiden: in sommige gemeenten was het fietsgebruik lager of juist hoger dan op grond van de kwaliteit van de infrastructuur kon worden verwacht.

Feestelijke start speel en wandelstraten. Ruimte voor de Fiets?

Gepubliceerd op 06-12-2010. Laatste update op 19-10-2011.

Feestelijke opening speel- en wandelstraten
Waar? Mekongdreef - Nigerdreef, bij park De Gagel
Wanneer? Woensdag 8 december 2010
Hoe laat? Van 14.00 - 14.30 uur

Komt u Ook? Uitnodiging van de gemeente Utrecht.

Begin december 2010 starten de werkzaamheden voor de speel- en wandelstraten. Als eerste wordt de route Mekongdreef - Nigerdreef bij park De Gagel aangepakt en definitief afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Andere weggebruikers krijgen zo meer ruimte om te fietsen, te wandelen en te spelen, waardoor de verkeersveiligheid verhoogt wordt!

Kinderreisbureau Poelenburg presenteert ideale fietsroutes

Geplaatst op:
23-09-2010

Op zaterdag 25 september laten Zaanse kinderen aan wethouder Corrie Noom zien wat hun ideale fietsroutes zijn. Via het Kinderreisbureau verzamelden de kinderen ervaringen en informatie ter verbetering van de fietsvriendelijkheid in hun wijk Poelenburg. Het Kinderreisbureau vormde één onderdeel van het plan waarmee de gemeente Zaanstad 20.000 euro won voor het beste idee voor een fietsvriendelijke wijk.

De bakfiets als mobiel verkooppunt

Gepubliceerd op 22-09-2010. Laatste update op 19-10-2011.

koffie-bakfiets

Deze bakfiets zag ik tijdens een recent bezoek aan Kopenhagen op straat rijden. Hij is opgetuigd met een moderne expresso machine en toebehoren; zo wordt het een milieuvriendelijk mobiel verkooppunt van koffie. Zo'n bakfiets heeft ruimte genoeg voor een grote afbeelding van koffiebonen om duidelijk te maken wat zijn bedoeling is. Al fietsend werd hij dan ook regelmatig aangehouden voor een kop koffie dus als fenomeen door het publiek volkomen geaccepteerd.

Tentoonstelling 'De fietsvriendelijke wijk'

14 september t/m 13 oktober 2010: 

Tentoonstelling 'De fietsvriendelijke wijk' in De Markt

Op dinsdag 14 september aanstaande opent wethouder Ferdinand van den Oever (verkeer & vervoer) om 16.30 uur de tentoonstelling 'De fietsvriendelijke wijk', die een maand lang te zien zal zijn in de tentoonstellingsruimte De Markt (Admiraalsplein 403, Dordrecht).

Kinderreisbureau Zaanstad wint prijsvraag fietsvriendelijke wijk

Geplaatst op:
14-04-2010

Vandaag heeft de Fietsersbond de winnaar van het beste idee voor een fietsvriendelijkere wijk bekend gemaakt: de gemeente Zaanstad voor de wijk Poelenburg. Het Kinderreisbureau zet fietsen in Poelenburg op de kaart.

Van de zes inzendingen sprong die van Zaanstad eruit. Het integrale plan van Zaanstad richt zich in het bijzonder op het vergroten van de betrokkenheid en participatie van de jeugd. De ervaringen en informatie ter verbetering van de fietsvriendelijkheid, die worden verzameld door de kinderen, vormen een belangrijke bron bij de herstructurering van de wijk.

Maastricht - Noordoost

Gepubliceerd op 15-01-2010. Laatste update op 21-01-2013.

Wijkprofiel

Den Haag - Transvaal

Gepubliceerd op 15-01-2010. Laatste update op 16-04-2012.

Wijkprofiel Transvaal

Transvaal is een uitbreidingswijk van Den Haag uit het begin van de vorige eeuw. De wijk kent en cultureel zeer diverse en relatief jonge bevolkingssamenstelling. Van de totale bevolking is tachtig procent van allochtone afkomst, dertig procent heeft een leeftijd onder de twintig jaar en slechts vijftien procent een leeftijd boven de 55 jaar. Het fietsgebruik onder zowel de jeugd als onder allochtonen is beduidend lager dan die van de gemiddelde Nederlander.