De Fietsersbond krijgt een nieuw gezicht

Gepubliceerd op 01-07-2013. Laatste update op 15-04-2014.

Bijna vijftien jaar oud is 'ie. Vlak voor ons 25-jarig bestaan is hij ontwikkeld, in de dagen dat we ons geen Fietsersbond ENFB meer wilden noemen, maar besloten dat Fietsersbond genoeg was. Ik heb het over het huidige logo van de Fietsersbond, het fietsvlaggetje. Ontwikkeld als tijdelijk jubileumlogo, werd het vlaggetje in de loop van 2000 echt het definitieve symbool van onze vereniging. Ontwerper Linda van der Schaaf gebruikte de letter QuadraatSans Bold als basis en ontwikkelde zo een vrolijk, licht dansend logo. Als een fietsvlaggetje in de wind.

Fietsersbond logo oud

Maar tijden veranderen. In de loop der jaren bleek dat het vlaggetje ook grote nadelen had. Ja, het danste wel vrolijk op papier, maar dat zorgde er wel voor dat hele legers aan vormgevers zich het hoofd braken over hoe je dat vlaggetje nou moest positioneren zonder dat het verzoop in een zee van wit. Het digitale tijdperk was ook al niet vriendelijk voor ons sierlijke en langwerpige logo. Moderne toepassingen als Facebook, Twitter en apps vragen om kleine vierkante icoontjes, en daar was ons vlaggetje niet voor gemaakt. 

Daarom is nu de tijd gekomen om ons vlaggetje uit te zwaaien. Samen met Studio Jaap hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan een nieuw logo. Een stevig beeldmerk, gebaseerd op de fiets. Bruikbaar mét en zonder woordmerk (gezet in Chevin Std) en zeer geschikt voor kleine digitale oppervlaktes. 

Nieuw Fietsersbond-logo

In de komende maanden gaan we dit logo doorvoeren. Je zult het dan ook op steeds meer plekken gaan tegenkomen. We doen dit stapje voor stapje, wanneer drukwerk aan vervanging toe is gebruiken we het nieuwe logo. We proberen zoveel mogelijk spullen op te maken voor we nieuwe bestellen. Dingen die we vanaf nu nieuw ontwikkelen - bijvoorbeeld voor de campagne 'Ik wil je zien' - gebruiken het logo direct. Met ingang van de Vogelvrije Fietser van oktober vind je het logo terug op dat tijdschrift en op onze websites. In de loop van 2014 hopen we alle materialen vernieuwd te hebben, al zul je af en toe nog wel eens een vlag of een folder met het oude vertrouwde logo tegen kunnen komen. Dat is niet erg, de boodschap is tenslotte nog even relevant. 

Logo's ENWB, ENFB, FBENFB en Fietsersbond

Een geschiedenis van logo's: ENWB (1975), ENFB (1979), Fietsersbond ENFB (1987), en Fietsersbond (2000, 2013)

Martijn van Es, huisstijlcoördinator Fietsersbond

Nieuw logo

Een nieuw logo op zn tijd kan geen kwaad en werkt verfrissend, ziet er goed uit!

Flaggetjes

En wanneer zijn de vlaggetjes nu te koop?
Of worden het stickers?

R M Lucke

nieuw logo

Het vlaggetje was mij nog niet gaan vervelen, maar ik begrijp de noodzaak van een nieuw logo. Ik vind het een zeer geslaagd ontwerp!

Logo

Inderdaad een hedendaagse vernieuwing van het mooie dansende Fietsersbondvlaggetje.
Maar wel jammer dat dit logo slechts het voorste deel van een fiets weergeeft terwijl de aandrijving verbonden met het achterste deel achterwege blijft.
Ook geeft het de verkeerde indruk: de Fietsersbond wil groter worden, niet gehalveerd.
Desondanks veel succes met deze vernieuwing vooral voor het digitale communicatieverkeer.

Doeko Cornelissen
Amstelveen 

Nieuwe logo

Nieuwe logo ziet er top uit. Wanneer komt het online? Ben benieuwd!

Mooi

Gefeliciteerd met het nieuwe logo. De uitstraling is modern en toch nog vertrouwd.

vragen

Twitter en apps vragen om kleine vierkante icoontjes, en daar was ons vlaggetje niet voor gemaakt. website hosting dubai

flagg

Maar wel jammer dat dit logo slechts het voorste deel van een fiets weergeeft terwijl de aandrijving verbonden met het achterste deel achterwege blijft.

Chácara casamento