Ouders keuren bakfietsen

Gepubliceerd op 12-07-2013. Laatste update op 15-07-2013.

Bakfietsen zijn populair. Tijd om ze te testen. Op een stralende julidag reed TestKees met enthousiaste ouders en kinderen naar een Utrechts park met goede testheuvel. ‘Op rechte stukken spuit ik weg, maar op de heuvel valt de ondersteuning weg.’

Pijnpunt
Over het grote pijnpunt van de bakfietsen zijn ouders én TestKees het helemaal eens: de standaard. Dat maakt opstarten en parkeren een opgave. Zie maar eens de standaard onder een bakfiets met drie kinderen in te klappen. Dat kost veel kracht. En je hebt niet altijd goed grip. Moeder Francien: ‘Ze houden ook helemaal geen rekening met damesschoenen.’  

Kermisattractie
De negen geteste bakfietsen zijn van Gazelle, Babboe, Fietsfabriek, Bakfiets.nl en Dolly. Drie ervan zijn elektrisch en dat vinden de ouders erg fijn. Vooral als ze daarmee fluitend de heuvel opkomen. Vader Mendel maakt er een kermisattractie van. Met vliegende vaart en drie gillende kinderen racet hij door het park.

BakfietsentetsBuitenbaks
Kritische geluiden zijn er ook volop. Van een enkele bakfiets is de bak zo laag dat de ouders bang zijn dat armpjes en beentjes buiten de bak vallen. Het stuur van een andere bakfiets raakt als het gedraaid wordt het hoofd van de kinderen.
En gaan de ouders nu allemaal zo’n bakfiets kopen nu ze er een getest hebben? Vader Mendel: ‘Veel te groot en log zo’n ding. Hij zou altijd buiten moeten staan.’

Benieuwd naar de winnende bakfiets? Word lid van de Fietsersbond en ontvang elk kwartaal ledenblad Vogelvrije Fietser met daarin onder andere de volledige testen van TestKees

 

 

Alternatief

Ik ben geen fan van bakfietsen, veel te log en ik vind ze onveilig. Een fietskar vind ik handiger en veiliger, maar dat is mijn persoonlijke mening.

Alternatief

Ze hebben beide hun voors en tegens, maar voor rondom huis (pak 'm beet tot 10 km enkele reis) blijkt de bakfiets voor ons veel praktischer dan de fietskar. Fiets+fietskar kunnen wij niet veilig kwijt zonder af te koppelen; dus dan is een bakfiets al snel winnaar :-)
Zelf vind ik een fietskar niet veiliger; hij kan weliswaar niet (zo makkelijk) omslaan, maar daar staat tegenover dat je hem niet in beeld hebt wat weer een risico is bij achteropkomend en afslaand verkeer of "ondernemende" kinderen, en lastig kan zijn bij smalle doorgangen.
Ook het logge vind ik wel meevallen; als je een beetje hard trapt voel je de fietskar letterlijk "aan je fiets hangen" bij elke trap (bijv. helling op of snel optrekken om over te steken)
Vergelijkingsmateriaal: stadfiets en randonneur met Burley D'Lite vs Urban Arrow bakfiets

Urban Arrow

Geinig dat Urban Arrow niet genoemd wordt in de blogpost, maar volgens mij wel in het filmpje te zien is ...
Zie met spanning uit naar het artikel; zeker na die opmerking: "deze fietst het lekker, maar ziet eruit als een brommer". :-)
Ja, je trekt inderdaad nog wel eens bekijks met een Urban, maar dat vind ik toch echt wel op wegen tegen het veel betere rijgedrag dan de andere bakfietsen (ook zonder accu: hij is veel lichter en voelt veel minder slap dan andere bakfietsen die ik probeerde).
Nog een tip om hem op de standaard te zetten: duw de standaard naar beneden tot hij de grond raakt, en ga op het "liggende deel" van de standaard staan terwijl je aan het stuur "hangt". Dat werkt bij ons prima (kan anders zijn bij andere merken).