Snelfietsroute Den Haag- Leiden geopend

Gepubliceerd op 17-05-2013.

'Een van de mooiste snelfietsroutes', vindt directeur Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond de snelfietsroute tussen Den Haag en Leiden. 'Er zijn een paar tunnels aangelegd om het zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. En dat vergt flink wat overleg tussen gemeenten en provincie. Zo'n route is eigenlijk ingewikkelder dan een snelweg omdat je met zoveel partijen te maken hebt.' Maar volgens gedeputeerde Ingrid de Bondt van de provincie Zuid-Holland heeft het aanleggen van snelfietsroutes wel effect. Sinds de maatregelen om de route te verbeteren rijden 25% meer fietsers over het pad.

Droom

Snelfietsroutes zitten in de lift. Directeur Hugo van der Steenhoven: 'Er komt nu ook een handleiding van de CROW over hoe je een snelfietsroute aanlegt.' De droom van Van der Steenhoven is dat het net zo normaal wordt om het over de F19 of de F3 te hebben als over de A27 en de A12.
Bekijk hier de 28 snelfietspaden waarvan een deel nog aangelegd en verbeterd wordt en een deel al is geopend. De snelfietsroute van Den Haag naar Leiden bestaat eigenlijk uit twee routes, de Velostrada en, parallel daaraan, de Via 44.   

De eerste fietsers die na de officiële opening over de snelfietsroute reden, kregen bloemen uitgereikt. 

snelfietsroute Den Haag-Leiden

snelfietsroutes den haag-leiden

Vooral de snelfietsroute Velostrada is prima; de Via 44 vind ik iets minder vanwege de vele auto's op de naastgelegen N44.

Toch een inhoudelijke opmerking: een route tussen twee steden is prachtig, maar het gaat ook om het aansluitende deel in de steden. Aan beide zijden is dat nog niet in orde.
Aan de Haagse zijde is het stuk ter hoogte van station Mariahoeve niet goed (straatnaam: Appelgaarde, Voorburg). Graag: fietsstraat/fietspad met rood asfalt.
Aan de Leidse zijde kom je op de Haagweg; het eerste deel daarvan tussen de Leidseweg en de Churchilllaan is onplezierig fietsen over een ventweg. Wellicht zou die ventweg als fietsstraat uitgevoerd kunnen worden.

En verder is alles goed.
Groet,
Jacob

Jacob Tammens

Snelfietsroute

'De droom van Van der Steenhoven is dat het net zo normaal wordt om het over de F19 of de F3 te hebben als over de A27 en de A12' Dus ook dagelijks in de fileberichten op Radio 1?

Snelfietsroute

Onderstaande schreef ik over de opening van de Velostrada en de Via 44 voor De Wassenaarse Krant.

Gedeputeerde Ingrid de Bondt opent snelfietspad
Snelle én toeristische routes tonen pracht van onze regio

Hoewel boven de Oude Trambaan ter hoogte van het Valkenburgse Meer een opgeblazen veelkleurige finish in de wind heen en weer klappert, blijft het startschot uit. Dat verhindert niet dat afgelopen woensdag een vrolijke en langgerekte stoet fietsers vanaf de finish de zuidwester trotseert en naar Wassenaar opstoomt. Met het geselen van de pedalen luiden de bijna honderd enthousiastelingen de opening van de Via 44 en de Velostrada in, van de parmantige zesjarige Christiaan, “niet Chris”, uit Leiden (“Ik vind fietsen leuk”) tot de bijna tachtigejarige Anton Rozema uit Wassenaar (“Zo kan ik mooi een elektrische fiets proberen”).

Schilder en lithograaf
Onderweg enkele keren uitpuffend om een vraag te beantwoorden – wie was van 1961 tien jaar lang de burgemeester van Wassenaar? – of te genieten van een versnapering uit de provinciale tas met verrassingen, wordt de 25 km lange tocht getest. Via de Lus en een kijkje in Neerlands mooiste tunnelmond gaat het onder een heldere zon zuidwaarts en genieten de fietstoeristen aan de rechterkant van het weelderige groen met hier en daar een geurige kruidnagel, nauwelijks gehinderd door het voortrazende verkeer aan de andere zijde. Langs De Landbouw komen Leidschendam en nieuwe vragen in zicht: welke beroepen had Charly Toorop? Ai, schilder en . . ..

Scherpe koopsommen
Over de Velostrada snelt het peloton de diepte in. Het spoor en de hoogspanningslijn links, met rechts een houtwal afgewisseld met bomen en struiken in frivole bloesempracht en de onvermijdelijke wipkip op een speelveldje. De Veenzijdse polder dient zich aan. Koeien in het groen, net zoals de meizoentjes en paardenbloemen. Hier overheerst het karakter van de toeristische fietsroute boven dat van een snelfietspad voor scholieren en forenzen tot Voorschoten in chocoladeletters meldt: scherpe koopsommen – ook onze buren raken hun nieuwbouw aan de straatstenen niet kwijt. Tenslotte kondigt het landhuis ter Wadding het einde van het snelfietspad aan en erindigt de sliert vrolijk koutende peddelaars het finish doek, terwijl een dappere demonstrant op en neer fietsend beeldend de aanleg van de RijnlandRoute hekelt.

Stomverbassde passanten
Klokslag vijf uur onthaalt het verzamelde peloton toevallige passanten op een luid en ratelend gejuich, waarna onder toeziend oog van de burgemeester onze verkeerswethouder Eppe Beimers, met zijn collegas van Den Haag en Voorschoten, de stomverbaasde voorbijgangers een stevige bos bloemen overhandigt. Tot slot verklaart onze dorpsgenote, gedeputeerde Ingrid de Bondt glunderend de snelfietspaden voor geopend en keren drie gelukkige fietsers met hun prijs huiswaarts. Met dank aan de provincie, Rijkswaterstaat en Haaglanden die voor de Via 44 en Velostrada tekenden.

Antoon Claassen