Fietsen Alle Jaren in Nijmegen

‘Niet gieten, maar genieten’

Er is een ware explosie van nieuwe brouwerijen. Er zijn al zo’n 170 met een rijk palet aan ambachtelijke bieren. Bierkenner Kees Volkers maakt in Utrecht een fietsrondje vol met nieuwe en oude biercultuur.

roetzmet_bierdragerkl
Hipsterfiets met leren ambachtelijke bierdrager tegen een wand van steigerhout.

Er is een ware explosie van nieuwe brouwerijen. Er zijn al zo’n 170 met een rijk palet aan ambachtelijke bieren. Bierkenner Kees Volkers maakt in Utrecht een fietsrondje vol met nieuwe en oude biercultuur.

Fietsen en bier, gaat dat wel samen? Voor veel bierliefhebbers – en opvallend veel fietsers behoren daartoe – is dat allang geen vraag meer. Zo lang je het onderweg maar beschaafd houdt, dan valt het met de pap in de benen ook erg mee. ‘Niet gieten, maar genieten’, luidt het credo van de oprechte bierliefhebber, zeker als het gaat om het ‘degusteren’ van een speciaalbier. Het ordinaire ‘slempen’ kan men inderdaad beter voor na de fietstocht bewaren.

De Bierroute is één van de vele routes die voor je klaar staan op de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Onder het kopje Voorgeplande routes staan er al zo’n 100 en er komen telkens nieuwe bij. Bekijk hier de bierroute.

Ga voor nog meer routes naar routeplanner.fietsersbond.nl

Start: Tolsteegbrug (km 0.0) – Het ideale begin- en eindpunt voor een rondje biercultuur. Het leukste plein van Utrecht is omringd door cafés en terrassen. Het Ledig Erf is een van de oudere Utrechtse biercafés en vanouds aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT), een garantie voor goed gastheerschap en een rijke bierkeuze. En voor degenen die nog twijfelden aan de combinatie fietsen en bier: Het Ledig Erf heeft een zeer actieve fietsclub! Ons degustatieadvies: een cappuccino.

Wij rijden via de smalle Twijnstraat de Oudegracht op voor een bierhistorische warming-up. Onthoud even dat op Twijnstraat 47 (km 0.1) De Bierverteller is gevestigd, een winkel met meer dan 800 bieren en andere bierparafernalia.   

Oudegracht: bierhistorie (km 0.3 e.v.) – Aan de Oudegracht waren ooit tientallen brouwerijen gevestigd, die hun brouwwater rechtstreeks uit de gracht in de bierketels lieten lopen. Bij de eerste brug links zien we aan de overkant de panden van brouwerij De Boog (Oudegracht 365-369), met op de werf het oude brouwhuis. De brouwerij was actief tot 1897. Het hoekhuis op nr. 340 heeft nog een gevelsteen van brouwerij De Witte Eenhoorn. Het grote huis Payenborch (nr. 320) hoorde bij brouwerij Den Aker, waarvan de werfkelder tot vlak aan het water is uitgebouwd. Aan de gevel van nr. 281 kun je zien dat daar brouwerij De Drie Ringen was gevestigd. De gevelsteen van nr. 249 vertelt dat het huis uitkeek op brouwerij de ‘Witte Leeuw’ aan de overkant van de gracht.

Op nr. 196 komen we langs Kafé België (km 0.7), het eigenzinnige proeflokaal met de meest uitgebreide bierkaart van Utrecht (ruim 180 bieren). Belangrijke broedplaats voor de Utrechtse biercultuur (we zullen de naam nog een paar keer tegenkomen). Wij blijven de gracht volgen tot

Oudaen, Oudegracht 99: Utrechtse Stoombierbrouwerij (km 1.4) – De brouwerij is gevestigd in de werfkelder van het stadskasteel. Rondleiding met proeverij is op afspraak, maar als je even een kijkje in de brouwerij wilt nemen, kan dat meestal wel. Een bezoek aan het monumentale proeflokaal loont sowieso de moeite. Temeer daar dit de enige plek is waar het Oudaen-bier te krijgen is. Ons advies voor een eerste degustatie: de Ouwe Daen, een fluweelzacht, ongefilterd tarwebier van hoge gisting (5%).

Na Oudaen fietsen we richting station, waar we het fietstunneltje onder het spoor door nemen. Even opletten vanwege de werkzaamheden. Eenmaal aan de overzijde rijden we langs zaagmolen De Ster (km2.8) via een mooie route de stad uit richting Leidse Rijn. Hier fietsen we over een oud landweggetje met boerderijen en knotwilgen (Groenedijk), dat door de nieuwe stad is opgeslokt.     

Maximus, brouwerij en proeflokaal, Pratumplaats 2a (km 8.2) – Utrechts jongste brouwerij is voortgekomen uit de schoot van Kafé België. Met een mooi proeflokaal erbij, waar je de brouw- en lagerketels ziet staan. Je kunt hier een korte rondleiding met proeverij krijgen, bij voorkeur op afspraak. Of gewoon lekker buiten zitten op het terras. Ons degustatieadvies: Brutus, een ‘American Amber Lager’: heerlijk IPA-achtig bier van lage gisting (6,0%). IPA betekent India Pale Ale. Dit bier werd vroeger extra gehopt, zodat het langer houdbaar bleef op de zeereizen naar India. Amerikaanse IPA’s zijn momenteel erg populair. Ze zijn vaak extreem gehopt met Amerikaanse hopsoorten met een sterk citrusaroma. Deze bieren hebben een heel ander imago met brutale namen en uitdagende etiketten, zoals de Raging Bitch van de Flying Dog Brewery. Dit spreekt een nieuwe generatie van brouwers aan die druk experimenteren met bieren.

Via de oude kern van De Meern steken we de Oude Rijn over naar het bedrijventerrein Strijkviertel, waar brouwerij De Leckere is gevestigd. 

Brouwerij De Leckere, Molensteyn 3d (km 11.0) – De Leckere doet alleen rondleidingen op afspraak voor groepen. Maar als er gebrouwen wordt, en dat gebeurt tegenwoordig bijna continu, komt de moutgeur van de brouwerij je al van verre tegemoet. Vanaf de zijkant kun je door de open deuren meestal wel een blik in de brouwerij werpen. Ons degustatieadvies: De Leckere heeft geen proeflokaal, dus probeer het elders. Van de standaardbieren adviseren wij de Paulus, een donkerblond driegranenabdijbier (7,5%).

Langs verkeersplein Oudenrijn rijden we door het buitengebied naar de groeikern Nieuwegein, die we ook via een historische landweg (Nedereindseweg) passeren. We rijden om fort Jutphaas heen, kruisen het Amsterdam-Rijnkanaal, en belanden bij een volgend bedrijventerrein.

Berts Bierhuis, Ravenswade 88 (km 21.3) – Wie wil weten hoe een bierdroom er in werkelijkheid uitziet, moet onderweg zeker even stoppen bij het magazijn van Berts Bierhuis: een pakhuis vol met bieren uit de hele wereld. De bierhandel is ooit ontstaan als nevenactiviteit van Kafé België – daar zijn ze weer – waarvan Bert de Ruyter oprichter en mede-eigenaar was. Particulieren kunnen hier ook kopen, maar alleen per doos of krat. Grote kans dat je hier Westvleteren kunt scoren. Westvleteren is een bier dat wordt geproduceerd door de monniken van het gelijknamige klooster in West-Vlaanderen. Het wordt door velen gezien als het beste bier ter wereld. De monniken produceren er maar weinig van en wie wat wil hebben, moet het zelf ophalen bij het klooster: maximaal één kratje per persoon. Het is dus moeilijk te krijgen en voor een kratje kan je zomaar 200 euro betalen.

Eindpunt: Tolsteegbrug, Ledig Er) – Vanaf het pakhuis fietsen we in vrij rechte lijn terug naar Utrecht, waar we neerzijgen op het terras. Volgens de fietsrouteplanner hebben we 555 kilocalorieën verbruikt, dus is er zeker nog plaats voor een mooie afsluiter. *) Ons degustatieadvies: een grote Hefe Weisse van Weihenstephan (5,4%), een heerlijke dorstlesser. Proost! 

*) Eén glas bier van 250 ml is goed voor 65 kcal (alcoholvrij) tot 160 kcal (zwaar bier)