Basil vouwmand

Oprollen of vouwen: 11 alternatieven voor het krat

Er heerst onrust in vervoerend en parkerend fietsend Nederland. Een krat voorop is populair maar ook lastig bij het parkeren. Een school in Zeist verbood dit jaar zelfs fietsen met kratten in de stalling. Fietstassen maken je ook breder. Uit een mand achterop wordt je tas weer makkelijker gejat. Hier wat onverwachte oplossingen uit het verleden en voor de toekomst. We horen natuurlijk altijd graag met welke leuke alternatieven jij je door het leven transporteert!

Persoonlijk ben ik erg blij met mijn Basil Colonia metalen opvouwbare fietsmand achterop. (Wel jammer dat hij roest en alleen in zwart leverbaar is.) Maar die zou ik graag af willen kunnen sluiten. Mijn ideaal is denk ik een opklapbare Donkey boxx.

Rosa fietskoffer1. Rosa fietskoffer. Nog in de spannende crowdfundingfase. Elegant, afsluitbaar, in verschillende kleuren verkrijgbaar. Voor 35 euro heb je een van de eerste exemplaren.

Yepp2. Yepp. Opvouwbaar fietskrat. Lekker voorop, zonder dat parkeren een probleem is. Te koop voor rond de 40 euro.

Basil3. Basil Colonia. Met tie wraps aan je bagagedrager te bevestigen. Eenvoudig in te klappen. Prijs: rond de 30 euro.

Cyclehacktas4. Cycle hack tas. Op het fietsevenement Cycle hack ontwikkelde Remko Siemerink deze tas die vóór op je fiets kan maar ook op je rug. (Nog) niet te koop.

Brooks fietstassen5. Brooks oprolbare fietstassen. Brooks is vooral bekend van de leren zadels, maar maakt ook mooie (leren) tassen voor de fiets. Ook uitgerold zijn dit mooie tassen waarvoor je wel even diep in de buidel moet tasten: 160 euro.

Ployo6. Ployo opvouwbare fietstassen. Initiatief van Belgische studenten dat alweer ter ziele lijkt.

Topeak Trolley7. Topeak trolley. Mandje achterop. Niet afsluitbaar natuurlijk en daarom voor groenten nog wel te doen, maar niet geschikt om je tas met portemonnee in te doen. Opvouwbaar en rolt mee de winkel in.Nooit in Nederland aangeslagen kennelijk. Alleen voor een godsvermogen te koop bij amazon.

Donkey boxx8. Donkey boxx. De Donkey boxx is een lichtgewicht kunststoffen box, alternatief voor fietstassen. Je bevestigt ze met tie wraps. Hier word je natuurlijk ook heel breed van. Opklapbaar zouden ze handiger zijn. Ver weg te koop. Vooral leuk als idee.

Doe het zelf fietsemmers9. Doe-het-zelf afpakemmers. De wereld van de doe-het-zelvers is natuurlijk altijd groter dan wat in winkels te koop is. Knutselaars over de hele wereld vinden zelf voor hen ideale transportsystemen uit. Zie bijvoorbeeld deze kleurige emmers. Op youtube ‘Bucket panniers’ intikken levert meerdere manieren van emmers op je fiets bevestigen op. Maar goed, het fietsparkeerprobleem lost dat niet echt op.

Big bright bag10. Big Bright Bag. Extra toegevoegd na tips van lezers. Ook al getest door onze TestKees. Fietstas met een inhoud van maar liefst 44 liter met wieltjes en telescopisch handvat. Fietstassen zijn meestal niet zo groot omdat je dan tijdens het fietsen met je voeten tegen de taskomt. Deze tas heeft dat probleem niet omdat hij smal en hoog is. Oordeel TestKees: Handig! De ophanghaken zijn met een schroevendraaier makkelijk te stellen, zodat ze ook op bijvoorbeeld de ov-fiets passen. Introductieprijs: 96,50 euro.

Bikezac11. Bikezac. Het Deense merk Bikezac maakt vrolijke tassen met haken zodat je ze aan je bagagedrager kunt hangen. Voor 20 euro versturen ze de tas gratis naar Nederland.