Elektrische Fietsentest 2012

In 2012 heeft TestKees (Kees Bakker, consumentenvoorlichter Fietsersbond) 13 elektrische fietsen getest. Deze test is samen uitgevoerd met dagblad De Telegraaf en Henk Verhagen van de Consumentenbond. De beoordeling per fiets staat links in het menu. De test verscheen op 31 maart 2012 in de fietsspecial van De Telegraaf.

De test: wat en hoe

Belangrijk onderdeel van de test was een meting van de actieradius. Die is gemeten door te fietsen tot de accu leeg was over een traject te fietsen van 10km. De testers waren de fietsdocenten van de Fietsersbond. Zij hebben telkens om de 10km gewisseld van fiets en het rijgedrag en de ondersteuning van de fiets beoordeeld. Ze hebben gefietst met een snelheid van ongeveer 24 km/h, zelf rustig trappend en met een pittige ondersteuning. Het gefietste traject was geen zwaar parkoer; weinig wind, tweemaal een viaduct, tweemaal een stop en glad asfalt.

Bij de actieradius staan twee getallen. Het eerste is de totale afstand in kilometers die gereden is tot de accu leeg was. Omdat de capaciteit van de accu’s uiteenloopt, hebben we ook berekend hoeveel de afgelegde afstand is per 100Wh.

Daarnaast hebben we alle fietsen beoordeeld. Bij de ondersteuning hebben we gekeken hoe die start bij het wegrijden, of die krachtig genoeg is bij een steile heuvel of zware tegenwind, hoe die stopt bij het stilhouden van de pedalen, hoe die afbouwt bij 25 km/h, hoe die reageert op eigen variatie van de beenkracht, hoe de ondersteuning is bij hoge snelheid, hoe de ondersteuning is als je zelf weinig kracht zet en hoe de ondersteuning is als je fiets met een hoog beentempo.

Het gewicht van fiets en accu is de waarde die gemeten is. Opgave van de fabrikant kan afwijken vanwege bijvoorbeeld een andere framemaat.

De fietsen uit de test: