bakfiets_header

Testmethode bandentest

De banden zijn op de volgende punten getest:

  • Rolweerstand
  • Lekdichtheid
  • Comfort
  • Stootlek
  • Grip

De rolweerstand en lekbestendigheid zijn (onder mijn toezicht) zowel bij Schwalbe als Continental in Duitsland gemeten.

De rolweerstand is bij Schwalbe en Continental op een testbank gemeten. Dit geeft een goed beeld van de verschillen tussen de banden.

De lekdichtheid is drie keer getest. Bij Schwalbe is met een dunne naald van 1,5 mm rond en een rechthoekige wig van 5mm geprikt. Bij Continental is alleen met een 5mm wig geprikt.  Gemeten is de prikkracht, de weg die de naald/wig aflegd en de arbeid (kracht maal de weg) die nodig is  om door de band te prikken. Voor de vergelijking is zowel de kracht als de arbeid gebruikt.

Het comfort heb ik getest door met een fiets met versnellingsmeter over een goede klinkerweg te rijden. De meter slaat elke 0,01s de vertikale versnelling op. De banden heb ik vergeleken door de standaarddeviatie van die meting te vergelijken. Ik heb gemeten bij 20 km/h en 4 bar bandenspanning.

Bij Schwalbe is ook getest op stootlek bij 4 bar. De resultaten heb ik niet gebruikt voor de beoordeling van de banden. De reden is dat ik denk dat ze bij 4 bar allemaal voldoende bestand zijn tegen stootlek. Met uitzondering van de randonnneur hyper die daarom minimaal op 4,5 bar bandenspanning gehouden moet worden. En de Grand Bois is niet getest. Maar ik verwacht dat deze iets smallere band  minimaal op 5 bar bandenspannig gehouden moet worden (de fabrikant geeft als waarde 5,2 bar).

Bij De TU Delft is ook een griptest uitgevoerd. De resultaten komen nog op de site.

Niet getest is op levensduur. Wel was opvallend dat zowel bij Schwalbe, Continental en De TU Delft de Vredestein banden duidelijk rubber achter lieten tijdens de test. Wijst op een snelle slijtage!

Links naar de testdata van Continental en Schwalbe:

Testmachine voor rolweerstand bij Schwalbe. Het wiel wordt belast met 50kg. Gemeten wordt de energie nodig om de trommel te laten draaien met en zonder band drukkend op de trommel.

Priktest bij schwalbe.