Header fietsgemeente 2024

Fietsgemeente 2024 voor gemeenten: download de toolkit

Het grootste fietsonderzoek van Nederland is er weer. In 2022 werd Schiermonnikoog met de titel Fietsgemeente beloond en in 2024 dragen zij de titel over! Aan welke gemeente dat is, bepalen fietsers zelf. Grote of kleine gemeente: iedereen doet mee! Verzamel zoveel mogelijk enquêtes in jouw gemeente en kom erachter wat fietsers vinden. Krijgt jouw gemeente van haar fietsers de felbegeerde titel in 2024?

Fietsgemeente 2024 is een landelijke verkiezing om alle 342 gemeenten in Nederland te stimuleren om hun fietsklimaat te bevorderen en om gemeenten met een goed fietsklimaat te belonen! Naast de kans op de felbegeerde titel is het voor gemeenten de ideale manier om een goed beeld te krijgen van het fietsklimaat in hun gemeente.

De Fietsersbond vindt dat elke fietser zich onbezorgd door stad en land moet kunnen bewegen. Zonder zich druk te hoeven maken over hun veiligheid, drukte op fietspaden, onvoldoende fietsenstallingen of files voor verkeerslichten in de ochtendspits.

Om het fietsklimaat in alle gemeenten te verbeteren, vragen wij iedere twee jaar de mening van fietsers in de Fietsgemeente-enquête. De mening van deze duizenden fietsers, wordt gecombineerd met objectieve data. Met het resultaat kan een gemeente samen met de lokale Fietsersbond afdeling ervoor zorgen dat fietsen voor onder andere inwoners, forensen en toeristen nog veiliger en comfortabeler wordt.

Door de Fietsgemeente-enquête te promoten binnen je gemeente, verzamel je relevante data. Heb je minimaal 50 enquêtes verzameld? Dan maak je al kans op de titel Fietsgemeente 2024. Stad of dorp, grote of kleine gemeente: iedereen doet mee!

Campagne-toolkit
Speciaal voor gemeenten hebben we een campagne-toolkit ontwikkeld. Hierin staan onder andere afbeeldingen en video’s voor in een nieuwsbrief, social media of voor op de website. Heb je vragen? Mail dan naar [email protected].

Waarom campagne voeren voor Fietsgemeente 2024?

  • Je ontvangt relevante data waaruit blijkt waar welke type fietsers blij mee zijn en waar verbetering plaats kan vinden.
  • Je laat fietsers in jouw regio zien dat je er voor ze bent!
  • Je maakt kans op de titel Fietsgemeente 2024 en andere prijzen zoals beste grote gemeente, middelgrote gemeente, kleine gemeente of snelste stijger ten opzichte van 2022.
  • De winnende gemeente ontvangt van Goudappel een analyse van het actuele fietsgedrag binnen de eigen gemeente op basis van het Nederlands Verplaatsingspanel.

Meer over de analyse van Goudappel voor de winnaar van Fietsgemeente 2024
De winnende gemeente ontvangt van Goudappel een analyse van het actuele fietsgedrag binnen de eigen gemeente op basis van het Nederlands Verplaatsingspanel. Deze databank bevat zowel achtergrondkenmerken als concrete verplaatsingen van de panelleden, compleet met route, motief en modaliteit*.

Aansluitend op de behoefte van de winnende gemeente worden een aantal inzichtelijke kaarten en tabellen vervaardigd. Denk bijvoorbeeld aan de meest gebruikte routes per motief of per dagdeel (ook de avond). Of het tonen van relatief snelle en trage routes en de specifieke plekken waar vertraging wordt opgelopen. Doordat er de database gegevens zijn vanaf 2019 kunnen ook trends in beeld worden gebracht. Kortom, inzichten die helpen bij de formulering en uitvoering van het fietsbeleid en het doelgericht verbeteren van het fietsnetwerk.

* De verzameling en vastlegging van gegevens vindt plaats met toestemming en op verantwoorde en veilige wijze. De brongegevens worden niet gedeeld. Afgeleide datasets die we verstrekken bevatten geen tot personen herleidbare gegevens.

fietsgemeente logo LOW RES

Fietsgemeente 2024

Fietsgemeente 2024: welke gemeente krijgt de felbegeerde titel van haar fietsers. Lees meer