Fietsstadverkiezing 2018-header

Veelgestelde vragen

Wat is Fietsstad2018 precies voor een verkiezing?

De Fietsersbond organiseert de Fietsstad2018 verkiezing om gemeenten in Nederland enerzijds aan te kunnen spreken op het bevorderen van het fietsklimaat in hun gemeente, anderzijds gemeenten die al wel een goed fietsklimaat hebben te belonen voor hun prestaties.

Hoeveel winnaars zijn er?

Er krijgt één gemeente de eretitel Fietsstad 2018, maar er zullen ook titels worden gegeven aan de beste landelijke gemeente en de beste gemeente met meerdere grote kernen.

Waarom mogen gemeentes dit keer zelf niet meedoen en zichzelf nomineren?

We laten dit keer de mening van de fietsers over zijn/haar gemeente de hoofdrol spelen. De stem van de fietsers speelt dus een grote rol bij het uiteindelijk kiezen van de beste fietsgemeenten. Naast de gegevens die we ophalen uit de enquête zal ook data uit de Routeplanner van de Fietsersbond een rol spelen bij het bepalen van de winnende gemeenten. Gemeenten kunnen natuurlijk zelf wel zorgen dat er zoveel mogelijk inwoners de enquête in zullen vullen.

Ik woon in een klein dorp, maakt dat ook kans om fietsstad2018 te worden?

Ja, ook kleine gemeenten maken kans om te winnen. Zie ook vraag 2. Er zijn dit keer meerdere winnaars, dus grote gemeenten maar ook kleine gemeenten maken allemaal kans om te winnen.

Moet je lid van de Fietsersbond zijn om de enquête in te vullen?

Nee dat hoeft zeker niet. Heel fietsend Nederland mag mee doen en de enquête invullen.

Is er een minimale leeftijdsgrens voor deelname?

Nee dat is er niet, iedereen die kan lezen en fietsen mag de enquête invullen.

Ik fiets nooit, mag ik dan ook de enquête invullen?

Ook als je nooit fietst maar wel iets over het fietsklimaat in jouw gemeente kwijt wilt mag je de enquête invullen.

Mag ik de enquête invullen voor meerdere gemeenten?

Als je in meerdere gemeenten vaak fietst mag je ook voor meerdere gemeenten de enquête invullen.

Kan ik helpen om meer mensen te laten stemmen?

Ja, roep vooral je vrienden op om ook hun stem te laten horen. Des te meer mensen de enquête over een gemeente invullen, des te beter zijn de resultaten immers.

Mogen vrijwilligers van de Fietsersbond ook de enquête invullen?

Ja dat mag. Ook vrijwilligers van de Fietsersbond zijn fietsers en kunnen de enquête invullen voor hun eigen gemeente.

Wie gaat bepalen welke gemeenten gewonnen hebben?

De resultaten van de stemmen zullen worden gecombineerd met onder andere cijfers uit de Routeplanner van de Fietsersbond, cijfers over stedelijke dichtheid. De analyse van al deze gegevens zullen gezamenlijk de basis zijn voor het komen tot Fietsstad2018 winnaars. Een deskundige jury bepaalt uiteindelijk welke gemeenten de winnaars zijn.

Wat gebeurt er verder met de resultaten?

De resultaten van de enquête worden gebruikt om te bepalen welke gemeente de eretitel Fietsstad 2018 zal krijgen. Ook zullen Fietsersbond vrijwilligers de resultaten gebruiken om hun gemeente te stimuleren de fietser meer wind in de rug te geven.

Worden mijn resultaten gedeeld met andere organisaties?

De resultaten van de ingevulde enquêtes worden gebruikt door de Fietsersbond. De resultaten zullen geanonimiseerd gedeeld worden voor niet commerciële onderzoeksdoeleinden

Ik wil graag uitgebreider reageren kan dat?

Ja, dat kan. Aan het eind van de enquête krijg je de kans om meer informatie te geven. Wil je nog meer aan ons kwijt? Mail ons dan op fietsstad@fietsersbond.nl

Wat voor een fiets kan ik winnen?

We zijn nog in overleg met een fabrikant. Zodra we weten wat voor fiets het gaat worden, maken we dat op de site bekend.

Hoe wordt de winnaar van de elektrische fiets bepaald?

De trekking van het winnende e-mailadres geschiedt willekeurig en op onpartijdige wijze. Na afloop van de actieperiode, die duurt tot 31 mei, zal een winnaar getrokken worden. De winnaars krijgen persoonlijk bericht op het door hen ingevulde emailadres bij de enquête.

Ik wil graag lid worden van de Fietsersbond, hoe doe ik dat?

Surf snel naar https://www.fietsersbond.nl/word-lid

Ik wil graag als vrijwilliger voor de Fietsersbond aan de slag, waar kan ik me aanmelden?

Als vrijwilliger van de Fietsersbond word je onderdeel van een van onze afdelingen. Neem snel contact op met info@fietsersbond.nl en vermeldt waar je actief wil worden, dan zorgen wij dat je gegevens doorgegeven worden aan de juiste afdeling.

Samen fietsen we beter!

Word lid