MH-groningen-92921

Heb je een fietsverzekering nodig?

Veel mensen worstelen met deze vraag. Het antwoord hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Maar vaak kun je beter een extra slot kopen.

MH-groningen-92921
Beeld-auteur: Maarten Hartman

Voor een antwoord op de vraag of een fietsverzekering nuttig is, heeft de Consumentenbond zelfs een filmpje op zijn website geplaatst. Kennelijk worstelen veel mensen met de vraag. In dat filmpje zegt medewerker Marc Drabbe dat een fietsverzekering nuttig is als je een ‘hele dure fiets’ hebt gekocht. ‘Als je van je laatste centen een fiets hebt gekocht en hij wordt gestolen, is het prettig als je een nieuwe krijgt. Maar een fietsverzekering is minder zinvol is als je een goedkopere fiets hebt of een fiets die je toch altijd in de schuur zet.’

Twee vragen
Het gaat dus om twee vragen: Hoe groot is het risico dat je fiets wordt gestolen? En: kun je zelf de schade opvangen als het gebeurt? Een gouden regel bij verzekeringen is dat je risico’s die je zelf kunt betalen niet hoeft te verzekeren. Dus wel een ziektekostenverzekering of een WA-verzekering, maar misschien geen fietsverzekering. De Consumentenbond schrijft in zijn Geldgids: ‘De meeste mensen verzekeren hun fiets niet, en gelijk hebben ze. U kunt het geld voor de premie ook op een spaarrekening zetten. Als er niets met uw fiets gebeurt, bent u ook geen geld kwijt. Sterker nog, uw spaartegoed neemt dankzij de rente juist toe.’
Dat van de toenemende spaartegoeden was vroeger, toen er nog serieuze spaarrente was, maar in grote lijnen is dit nog steeds voor veel mensen een goede overweging.

Dynamische twintiger
De premies van fietsverzekeringen zijn namelijk hoog: in een stad als Amsterdam ben je voor drie jaar diefstaldekking voor een fiets van 750 euro ongeveer 180 euro premie kwijt en in de provincie 90 euro. Tot voor kort waren de premies voor de e-bikes vrij schappelijk, in verhouding tot de hoge aanschafkosten, maar de kans bestaat dat dat volgend jaar anders is, gezien de toenemende diefstal van e-bikes.
Daarnaast zul je een inschatting moeten maken van je persoonlijke fietsdiefstalrisico. Als je een rustig leven in de provincie leidt en je fiets thuis in de schuur kunt zetten, loop je minder risico dan de dynamische twintiger in de grote stad met vele bezoeken aan binnenstad, sportveld en station.
Veel fietsverzekeringen bieden de mogelijkheid de fiets tevens tegen schade te verzekeren. Ook hier is het belangrijk de vraag te beantwoorden hoeveel kans je op schade loopt.

Originele sleutels
Wie voor een fietsverzekering kiest, moet wel opletten dat hij de twee originele sleutels van het slot kan overhandigen, want dat is altijd een van de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij om de fiets te vergoeden in geval van diefstal. Als je er een kwijt raakt, moet je een nieuwe bij de sleutelfabrikant laten maken met een officieel nummer en dat nummer doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij.
Verder is het nog handig om bij de keuze van een fietsverzekering erop te letten of je geld krijgt of een nieuwe fiets kunt uitzoeken als je fiets gestolen wordt. In dat laatste geval ben je vaak gebonden aan de rijwielhandelaar waar je de oorspronkelijke fiets hebt gekocht. Vervelend als je verhuist bent of slechte ervaringen met de betreffende fietsenmaker hebt.
Kortom, een fietsverzekering is een persoonlijke afweging, maar denk er in de euforie van de aankoop van een nieuwe fiets wel even serieus over na. Je kunt voor het geld van de premie ook een goed extra slot kopen.