header-donker

Doe mee, breng je eigen fietsomgeving in kaart

De Fietsersbond Routeplanner kan gebouwd en onderhouden worden mede dankzij de inzet van honderden vrijwilligers. Juist de lokale kennis (over wegen en fietspaden) van vrijwilligers is belangrijk om een goede planner te realiseren.

We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Lijkt het je wat om ook een bijdrage leveren, lees dan hieronder de relevante informatie. Onderaan deze pagina vind je de link naar het aanmeldformulier.

Bron: www.youtube.com

Bekijk een korte impressie van het veldwerk en editwerk van een vrijwilliger van de Fietsersbond Routeplanner.

Vrijwilliger voor de routeplanner en de werkzaamheden
Als vrijwilliger voor de fietsrouteplanner ben je een zelfstandige en enthousiaste computeraar met hart voor fietsen, zonder dat je een doorgewinterde fietser hoeft te zijn.

Vrijwilligers brengen diverse gegevens in kaart. Het gaat hierbij om een combinatie van het doen van veldwerk en computerwerk.

In een speciaal programma (de editor), waar je na aanmelding toegang toe krijgt via een website, voer je diverse gegevens in. Denk hierbij aan:

 • Het intekenen van de ontbrekende wegen en fietspaden in de digitale kaart
 • Het toekennen van diverse kenmerken aan die wegen (denk aan type weg, wegdeksoort, al dan niet aanwezig zijn van verlichting, enz.)
 • Het invoeren van diverse POI’s (point of interests)
 • Het aanbrengen van verbeteringen n.a.v. meldingen, wegwerkzaamheden e.d.

Aard van de functie
Honderden vrijwilligers werken mee om de planner in heel Nederland te bouwen en te onderhouden. Dat vraagt van je dat je zelfstandig kan werken. Dat houdt in dat je zelf aangeeft wanneer je vragen hebt en/of begeleiding op prijs stelt en zelfstandig in staat bent te signaleren welke klussen er te doen zijn in je omgeving t.b.v de planner. We gaan ervanuit dat je precies kan werken.
Je werkt vanuit huis, het contact met het landelijk bureau van de Fietsersbond en/of de andere vrijwilligers vindt voornamelijk plaats per e-mail.

Begeleiding en inwerken
Natuurlijk hebben we een aantal middelen die de vrijwilligers in het land mogelijk maakt om zich in te werken (met name het leren werken met de editor) en met enthousiasme actief te worden voor de fietsrouteplanner.

Inwerken gebeurt door:

 • het bekijken van de filmpjes over de editor
 • het lezen van de digitale handleiding
 • het bijwonen van een informatie(instructie) avond, indien die gepland staat in je omgeving
 • het, indien gewenst, krijgen van begeleiding door hulpvrijwilligers (dat zijn ervaren vrijwilligers). Zij kunnen 1 op 1 of in kleine groepjes instructiebijeenkomsten organiseren

Benodigdheden
Om je als vrijwilliger te kunnen inzetten voor de planner is het belangrijk dat je over een computer met minimaal 1 GB aan werkgeheugen en een internetverbinding beschikt.

Tijdsinvestering
Je kan zelf bepalen wanneer en hoeveel tijd je besteedt aan het editen. In de startfase gaat veel tijd zitten in het leren werken met de editor. Om het vlot onder de knie te krijgen, is het handig dan wekelijks ermee bezig te zijn.
Daarna hangt het vooral af van hoeveel werk er nog in je omgeving te doen is en wat je eigen agenda toelaat, hoeveel tijd je eraan kan besteden. Het is fijn als je er minimaal gemiddeld maandelijks wat uren aan kan besteden.

Algemene weetjes

 • Via de editor kan je contact leggen met andere vrijwilligers om samen te werken, afspraken te maken, vragen te stellen of feedback te geven.
 • Elke nacht worden alle wijzigingen doorgevoerd in de planner, zodat de gebruiker de dag erna de wijzigingen al ziet.
 • De planner blijft in ontwikkeling, er worden regelmatig aanpassingen gedaan in de infrastructuur die ook doorgevoerd moeten worden in de planner. Daarnaast besluiten we soms tot het inventariseren van nieuwe kenmerken of POI’s. Zodoende blijft inzet door vrijwilligers voor de planner altijd welkom.

Interesse
Heb je interesse en wil je ook meewerken, dan zien we je aanmelding graag tegemoet!

Na aanmelding ontvang je binnen enkele minuten een automatische bevestiging. In de bevestiging staat nadere informatie, waarna je direct kunt starten met editen.

De database die ontstaat is en blijft eigendom van de Fietsersbond met als doel een fietsrouteplanner die gratis door iedereen kan worden gebruikt. De Fietsersbond is een non-profit-organisatie en heeft het CBF-keurmerk.