Fietsen stallen in Utrecht

1 februari 2020 Ledendag

Graag nodigen we je uit voor de Ledendag van de Fietsersbond op zaterdag 1 februari 2020! Op deze Ledendag gaan we in gesprek over het Fietsplan 2020 en de ontwikkeling van de organisatie. ‘s Middags kun je kiezen uit interessante workshops. Alle leden zijn welkom en mogen een introducé meenemen.

Programma

09.30 uur Inloop

Met goede koffie en uiteraard de mogelijkheid om alvast bij te praten.

Burkhard Stork
Burkhard Stork

10.00 uur Inleiding door Burkhard Stork

Burkhard Stork is directeur van de Duitse Fietsersbond (ADFC). Hij vertelt over de vernieuwing die zijn organisatie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

10.30 uur Ledenraad

Een openbare vergadering waar iedereen bij kan zijn. Deze keer is er ruime aandacht voor het Fietsplan en het voorstel voor een Fietsraad. Kijk hier voor de agenda van de ledenraad en bekijk hier de toelichting door Saskia over de organisatieontwikkeling.

13.00 uur Lunch

Een lekkere (vegetarische) lunch, verzorgd door het naastgelegen restaurant De Utrechter.

13.45 uur Workshops en lezingen

Ronde 1: 13.45 - 14.30 uur

Frans Soeterbroek
Frans Soeterbroek

Hack de Omgevingswet!
Frans Soeterbroek, De Ruimtemaker
Wat zijn de 10 dingen die je moet weten wanneer je lokaal de kans krijgt het belang van de fiets in te brengen in omgevingsvisies en omgevingsplannen? En hoe zorg je dat de veel te magere paragrafen over gezonde leefomgeving en participatie in de Omgevingswet je niet in de weg gaan zitten? Kortom: alles wat je moet weten om als fietsambassadeur de Omgevingswet te hacken.

De Fietsvisie 2040 in jouw gemeente
Wim Bot, (inter)nationaal beleidsadviseur Fietsersbond
Wat kun je in jouw gemeente doen met de Fietsvisie 2040? Over de belangrijkste onderwerpen uit de Fietsvisie, de Nieuwegeinse aanpak en andere voorbeelden.

De wereldwijde fietsrevolutie: hoe Nederland helpt steden te transformeren
Lucas Harms, directeur Dutch Cycling Embassy
De Dutch Cycling Embassy is een publiek-privaat netwerk dat tot doel heeft de Nederlandse kennis en expertise rondom de fiets naar het buitenland te brengen. Met meer dan 65 deelnemende partijen helpen wij landen en steden wereldwijd om het fietsgebruik te stimuleren, door de fietscondities te verbeteren en fietsbeleid te bevorderen. In deze presentatie zal een toelichting worden gegeven op onze werkzaamheden aan de hand van enkele tot de verbeelding sprekende voorbeelden.

Workshop Fondsenwerving en Bike Guerilla actie
Deodaat Boer en Arjen Klinkenberg, landelijk bureau
Hoe kun je fondsen werven, wat zijn leuke manieren om actie op straat te organiseren.

Ronde 2: 14.30 - 15.15 uur

Inge-Wijsman
Inge Wijsman

Van homo sapiens naar homo stultus: hoe gezond is gemak?
Inge Wijsman, leefstijldeskundige
Tijdens deze ‘voorstelling’ neemt Inge de toehoorder eerst (bijna letterlijk) mee naar een dag uit het leven van Wilma, homo sapiens van het eerste uur. Vervolgens transformeert Wilma tot een zakenvrouw in onze tijd. We leven langer, ons leven is een stuk gemakkelijker, …maar hoe gezond is ons gemak? Zijn wij nog steeds homo sapiens (verstandige mens) of worden we homo stultus (domme mens)? Zetten we onze houdbaarheid op het spel? Of hebben we oren naar wat onderzoek ons leert over de relatie tussen fietsen en diabetes?

Hoe twee wielen bezielen
Peter Werkhoven, TNO
Tijdens mijn fietstochten komen altijd vragen naar boven over het fietsen, die ik vervolgens ook probeer te beantwoorden. Zoals : Hoe is de fiets ooit uitgevonden? Val je meer af als je dezelfde afstand harder fietst? Hoeveel langzamer ga je bij kou, wind en hoog in de bergen? Hoe nemen we een bocht? Hoeveel minder CO2 stoot je eigenlijk uit dan met de auto? Helpt cola om het langer vol te houden? Bij welke snelheid kom je los van de aarde? En weeg je minder op de evenaar wanneer je naar het Oosten of naar het Westen fietst?

De Fietsvisie 2040 in jouw gemeente
Wim Bot, (inter)nationaal beleidsadviseur Fietsersbond
Wat kun je in jouw gemeente doen met de Fietsvisie 2040? Over de belangrijkste onderwerpen uit de Fietsvisie, de Nieuwegeinse aanpak en andere voorbeelden.

Op zoek naar de veiligste fietsoversteekplaats met auto’s
Fijen BV
Kunnen we samen met leden van de Fietsersbond zoeken naar de veiligste manier waardoor fietsers voelen en weten dat ze veilig door kunnen rijden op een oversteekplaats over een autoweg?

15.15 uur Borrel

Een lekker drankje om de dag mee af te sluiten.

16.00 uur Rondleiding Fietsenstalling Stationsplein

stationspleinstalling Utrecht, maximaal 15 km per uur
Beeld-auteur: Corné Sparidaens

In 2019 opende Utrecht de grootste fietsenstalling ter wereld. Voor wie meer wil weten over dit paradepaardje van de stad en van NS, is er na afloop van de Ledendag een optionele rondleiding door dit grote complex onder het Stationsplein. Uiteraard is de afdeling Utrecht hier ook bij aanwezig.

 

Impressie van vorige ledendagen

Locatie en aanmelden

Social Impact Factory
Vredenburg 40
3511 HD Utrecht

De Social Impact Factory is gevestigd op een steenworp afstand van station Utrecht Centraal, op de hoek van het Vredenburg en de Catharijnekade, schuin tegenover TivoliVredenburg. Je vindt de ingang in restaurant De Utrechter.