40 jaar Fietsersbond: 40 jaar consumentenvoorlichting

  • Fietssloten vergeleken
    november/december 1977

De fietsoloog, de voorloper van onze TestKees, recenseerde in 1977 voor het eerst fietssloten. Het Trelock-156-slot was één van de ‘onverwoestbare’ sloten die door de Fietsersbond werd getest. Het fietsslot bleek bestand te zijn tegen schroevendraaier, ijzerzaagje en breinaald, maar moest het na vijf kwartier toch afleggen tegen zwaarder geschut.

Fotobijschrift: Het Trelock-156-slot in de Vogelvrije Fietser van 1977
Het Trelock-156-slot in de Vogelvrije Fietser van 1977 

  • Heeft iedereen zijn tandjes al geteld?
    februari/maart 1982

De fietsologie van het voorjaar 1982 besteedde aandacht aan de versnellingen van fietsen. Geen verhaaltje voor de ‘freaks’ van die tijd, maar een laagdrempelig artikel over de werking van derailleurs en de zwaarte van het verzet.


Hoe werken mijn versnellingen?

  • Van de fietsenvakman: band plakken
    april/mei 1985

Hoe plak ik mijn band? Voor veel mensen nog steeds een vraag waar ze het antwoord niet op weten. Fietsenvakman Kees Trapman belichtte in 1985 al hoe je als doe-het-zelver je band eenvoudig kunt plakken.


Stapsgewijs wordt geïllustreerd hoe je eenvoudig een bandje plakt

  • Grote prijs- en kwaliteitsverschillen bij handpompen
    februari/maart 1989

Eind jaren tachtig testte de Fietsersbond voor het eerst de veelgebruikte handpompen. Er werd onder andere gekeken naar bedieningsgemak, materiaalkeuze en hoe de pomp moest worden bevestigd. Zie de testresultaten en maak voor jezelf de keuze welke pomp je in die tijd graag had willen hebben.


Welke pomp voldoet het beste aan jouw wensen?

  • Trapkracht uit het stopcontact
    januari/februari 1997

De e-bike is niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. 18 jaar geleden werden de eerste elektrische fietsen al beoordeeld door een vijftal van de Fietsersbond ENFB. Prijzen varieerden destijds tussen de 2095 en 2985 gulden voor een elektrische fiets. Zie de foto  voor de plussen en minnen van de geteste fietsen.


In 1997 was het al mogelijk om een hulpmotor te kopen

  • Met kinderen op fietsvakantie
    juli/augustus 2001

Fietsvakanties zijn steeds meer in trek. Mensen willen meer: langere vakanties, meer zien en meer comfort. Maar hoe neem ik mijn kind mee tijdens de lange tochten? Een fietskar kan al uitkomst bieden, al moet je dan wel even wat harder doortrappen. Om het voor de kids leuk te houden: pauzeer bij een speelplaats, fiets niet te lang en laat kinderen de fietscomputer zien.


Hou het leuk voor de kinderen

  • Met een paar muisklikken op pad
    januari/februari 2006

De fietskaarten kennen wij allemaal, en tegenwoordig bestaat de fietsrouteplanner van de Fietsersbond, maar met het GPS-systeem konden fietsers ook zelf hun route uitstippelen. Het GPS-systeem is ideaal om vakantieroutes te plannen. Het kost vooraf wat extra tijd, maar onderweg raak je de weg niet meer kwijt.


Er bestaan programma’s waarmee je jouw route creëert

  • Kinderfietsen passen vaak niet
    september/oktober 2011

TestKees beoordeelt deze keer elf kinderfietsen. Wat hem opvalt is dat kinderfietsen vaak te zwaar, te groot en te breed zijn. De S’cool 20 fiets komt als winnaar uit de bus door het lichte gewicht, goede handvatten en korte cranks.


De S’cool 20 fiets kwam als winnaar uit de kinderfietsentest van 2011


Categorieën