59 procent van het uitgaanspubliek fietst zonder licht

Uitgaanspubliek blijkt het niet zo nauw te nemen met de verplichting om fietsverlichting te voeren. Slechts 59% van deze doelgroep heeft functionerende fietsverlichting. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Fietsersbond, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland en de ANWB.

Bedroevende score
De Fietsersbond maakt zich al jaren hard voor goede fietsverlichting en vindt het aantal fietsers dat zonder licht fietst een bedroevende score. Vooral in studentensteden wordt er veel zonder licht gereden. In deze steden gaat verlichting door de volle en drukke fietsparkeerplekken eerder stuk. Wat ook meespeelt is dat in steden vaak geen licht nodig is om zelf je weg te vinden, daarvoor is er genoeg straatverlichting. Volgens Marina van Dijk van de Fietsersbond is het toch belangrijk dat fietsers goed licht voeren. “Veel fietsers realiseren zich niet hoe slecht hun zichtbaarheid is. Goede lampjes zijn belangrijk voor je eigen veiligheid, en die van anderen.”

De vrijwilligers van de Fietsersbond houden ieder najaar in tientallen steden fietsverlichtingsacties, vaak in samenwerking met de politie. Fietsers zonder licht kunnen dan bij een controleactie ter plekke goede fietsverlichting aanschaffen of een boete krijgen. Van Dijk: “Ze kiezen dan voor het eerste, en dat willen wij natuurlijk ook. Zo helpen we samen alle fietsers aan goede verlichting.” Een overzicht van de acties vind je hier.

Fietslampjes in horeca
Om zoveel mogelijk fietsers verlicht te krijgen adviseert de Fietsersbond alle horeca in Nederland om fietslampjes aan te bieden aan het uitgaanspubliek.  Jeroen van Doornik, nachtburgemeester van Zwolle, had dat idee, en hij bedacht daarom het Fietslichtpunt, plekken die herkenbaar zijn aan een opvallende sticker, waar je voor de prijs van een biertje fietslampjes kunt kopen. “Nu uit onderzoek is gebleken dat het uitgaanspubliek op grote schaal onverlicht naar huis fietst, willen we dit Zwolse idee uitrollen”, aldus Marina van Dijk. “Er zijn veel mensen die dan wel worden overvallen door het donker, dan wel hun fietsverlichting zijn vergeten of dat die kapot blijkt te zijn. Als ze dan in het café, restaurant of avondwinkel goedkoop een fietslampje kunnen kopen, is dat een uitkomst.” Het gaat hier om een ‘thuiskom-lampje’, om zelf voldoende te kunnen zien is het raadzaam om duurzame verlichting aan te schaffen, zeker als je in het buitengebied woont.

Cafés, restaurants en avondwinkels die fietslampjes verkopen kunnen de sticker aanvragen via  [email protected]. 

Categorieën