Afscheidssymposium verkeersgezondheid

23 Januari nam de Fietsersbond afscheid van directeur Hugo van der Steenhoven met een symposium over Verkeersgezondheid in Rasa in Utrecht. 

Hugo van der steenhoven en Alexandra van huffelen
 
Fietsersbondvoorzitter Alexandra van Huffelen bedankt Hugo van der Steenhoven
 
De zaal in Utrecht was zaterdag goed gevuld met vertegenwoordigers van Fietsersbondafdelingen uit het hele land en mensen uit de politiek en verkeerswereld. Van der Steenhoven werd geprezen om zijn niet aflatend optimisme en enthousiasme en successen als de snelfietsroutes. Zijn opvolger Saskia Kluit vertelde dat Van der Steenhoven overal zijn ‘vriendjes’ had zitten en dat dat brede netwerk de Fietsersbond veel goeds heeft gebracht. De zoon van Van der Steenhoven, Koos Steenbergen, vertelde namens het thuisfront hoe onafscheidelijk zijn vader in de jaren dat hij bij de Fietsersbond werkte, van 2003 tot 2015, was van zijn telefoon en zijn mail. Fietsen was niet alleen zijn werk, hij maakt ook fietsvakanties. Onder andere de Noordzeeroute.
 
Terugblikken op Hugo's wilde haren
 
Opvolger Saskia Kluit laat Hugo door de Fietsersbondjaren heen zien
 
De verkeersgezondheid kwam aan bod in stellingen waar onder meer politici uit verschillende gemeenten, SWOV-directeur Peter van den Knaap, de directeur van Veilig Verkeer Nederland, Arjan de Bakker van de ANWB en Niels Bogerd van TNO reageerden op stellingen als: ‘Fietsers hebben meer last van slechte lucht dan van verkeersongevallen’ en ‘Fietsers boven de vijfenzeventig jaar moeten gekeurd worden’, ‘Gezondheid moet leidend zijn bij de inrichting van de verkeersruimte.’
Over veel onderwerpen waren de aanwezigen het roerend eens. Maar een onderwerp als de zelfsturende auto riep de nodige discussie op. Wordt het voor fietsers veiliger als de zelfsturende auto het straatbeeld gaat bepalen? Volgens Peter van der Knaap zouden fietsers de zelfsturende auto’s die vanzelf stoppen als ze een fietser zien het bewegen onmogelijk maken. Lot van Hooijdonk, de Utrechtse verkeerswethouder, vond de zelfrijdende auto een nieuw en overschat speeltje.
Van der Steenhoven gaat het komende jaar aan de slag als mobiliteitsconsultant.
 
Zaal stemt mee
 
Eensgezinde zaal stemt mee

Categorieën