Serene stilte in Norg
Op een zonnige zomerdag verkennen we Norg. De terrassen zitten bomvol. Om even tot rust te komen gaan we naar de Sint-Margaretakerk, deels romaans, deels romanogotisch, gebouwd halverwege de 13e eeuw. Er hangt een serene stilte in het oude godshuis dat in de zomermaanden ’s middags te bezichtigen is. Midden in de week wel, maar zondags niet.
Ontploft hunebed
Het bos is lang geleden geplant omdat de heidevelden gingen stuiven door overbegrazing van het Drentse schaap. Bij Drenthe horen ook hunebedden en de route passeert de D2, een hunebed dat tussen 3400 en 3100 v.Chr. is gebouwd. Het is een opvallend klein hunebed dat slachtoffer werd van de vooruitgang. Er zijn nog boorgaten te zien, de stenen werden kleiner gemaakt door kruit in de boorgaten te stoppen en dit tot ontploffing te brengen. Zo was er weer een voorraad bouwmateriaal of wegverharding. Na het hunebed rijden we het bos weer in. Het Norgerholt is minstens 500 jaar oud, maar dat is natuurlijk relatief. Want de oudste eik in dit bos telt ‘slechts’ 170 levensjaren.
Kennis is Macht.
Veenhuizen, met al zijn gevangenissen, is het hoogtepunt van deze fietstocht. Het valt onder de Koloniën van Weldadigheid die sinds een paar jaar op de lijst van Werelderfgoed van Unesco staat. Veenhuizen is in 1823 aangelegd, met drie gestichten voor elk 1.200 bewoners. Daarmee was het de grootste en meest ambitieuze Kolonie van Weldadigheid. Arme sloebers uit de grote steden moesten hier worden heropgevoed. Ze leerden een beroep zodat zij konden voorzien in eigen onderhoud. Het Verenigingsgebouw is prachtig, net zoals de twee kerken waar de her op te voeden bewoners godsdienstig werden bijgespijkerd. De grotere woningen in Veenhuizen hebben een opschrift, zoals Werk en Bid, Arbeid is Zegen en Kennis is Macht. Vooral die duidelijke punt achter die korte teksten intrigeert ons. Het klinkt meteen dwingend.
Een en Langelo
Zo vrij als een vogeltje gaan we verder, langs een oneindig lange vaart. Piepklein plaatsje Een komt voorbij en daarna gaan we het Groote Diep over, de beek die in de volksmond ook wel ‘Eenerdiepje’ wordt genoemd. We fietsen dwars door Langelo, een van de kleinste brinkdorpen van Drenthe. Na weer een stukje pluk bos komen we weer in Norg aan. De terrassen zijn nog steeds goed vol, een tafeltje in de zon lonkt. Tegenover de oude kerk, die nu zijn deuren gesloten heeft.
Afstand
De knooppuntenroute is 25 kilometer lang en kan op elke gewenste plek worden gestart. Bij het plaatsje Een is echter afgeweken van de route, het is dan handig om het pdfje bij de hand te hebben.
Horeca
Er zijn veel cafe’s en restaurants in het centrum van Norg, maar ook in Westerveld en Veenhuizen is horeca.
Doortraproutes
Deze route kun je ook terugvinden in onze Routeplanner op de desktop en in onze app Toertje. Op onze site vind je de GPS-route en een download die je kunt printen.
Doortraproutes zijn speciaal gemaakt voor mensen met brede fietsen. De routes zijn mooi en groen. Ze gaan zoveel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels. Is Norg te ver? Er is ook vast een doortraproute dichterbij huis.
Categorieën