Gevraagd: meer geld en aandacht voor mobiliteit

In een brief aan de minister-president roepen 24 organisaties, waaronder de Fietsersbond, dit en komend kabinet op aanzienlijk meer aandacht te geven aan en geld te investeren in mobiliteit. Volgens de partijen is extra geld nodig voor meer verbindingen, betere doorstroming en meer comfort op zowel de weg, het spoor, het water, in de lucht en op fietspaden.

Andere vormen

De reden voor de Fietsersbond om zich achter de oproep te scharen is simpel, aldus directeur Saskia Kluit. “De helft van onze mobiliteit bestaat uit wandelen en fietsen, maar daar investeren we bijna niet in. Als je wilt dat reizigers over kunnen stappen naar andere vormen van mobiliteit, dan moeten daar goede voorzieningen voor zijn. Dus goede fietsenstallingen op stations en snelfietsroutes bijvoorbeeld. Het geld dat op dit moment wordt uitgegeven is voor een groot deel bedoeld voor onderhoud. Als we echt verbeteringen willen, dan is extra investeren onontbeerlijk.”

Het opwaarderen van het Nederlandse fietsnetwerk staat nadrukkelijk genoemd in de lijst met projecten die aan de brief is gekoppeld. Knelpunten als de ontbrekende snelfietsroutes Leiden-Den Haag en Tilburg-Eindhoven en de aanleg van een fietstunnel bij Vught worden nu door geldgebrek niet aangepakt.

Lees de volledige brief aan de minister-president

Categorieën