Vrouw met twee kinderen op Azor tweelingfiets

Test: tweelingfiets van Azor

Kirsten Palland en Anne Kluivers hebben de tweelingfiets van Azor getest. Prijs 1300 euro. Ook te koop als e-bike, dan is hij 1500 euro.

Vrouw met twee kinderen op Azor tweelingfiets
Anne Kluivers met kinderen op de tweelingfiets van Azor Beeld-auteur: Maarten Hartman

Anne Kluivers met Gijs (bijna 4) en Suze (bijna 2)

‘Voor mij is hij nu perfect’

‘Ik vind het een hele fijne fiets. Mijn dochter Suze wordt eigenlijk te groot voor het voorzitje, maar mijn zoontje Gijs zit nog achterop. Hij is bijna 4 en heeft de leeftijd dat hij zelf zou kunnen gaan fietsen, maar dat vindt hij niks. En ik moet zeggen dat ik het te onveilig vind om met hem door de binnenstad van Utrecht te fietsen. Voor mijn situatie is deze fiets perfect. Ik was eerst bang dat hij heel zwaar zou zijn en dat het me veel kracht zou kosten om op te stappen en bij het stoplicht bijvoorbeeld weg te rijden, maar het valt me honderd procent mee. Hij rijdt heel plezierig. Suze zit op het achterste zitje en Gijs op het voorste. Ze hebben het gezellig. Suze kroelt Gijs door zijn haar. Soms draait Gijs zich om om iets tegen Suze te zeggen. Dat voel ik wel, maar ik raak daar niet van uit balans. Het is veel ontspannener dan een kind voorop hebben. Dat stuurt zwaar en het is ook lastiger opstappen. Ik heb de fiets ook in de stationsstalling gezet. Daar kan hij gewoon in het gedeelte voor buitenmodel fietsen. In andere rekken past hij niet. Daar is hij te lang en te zwaar voor.
Een nadeel is dat je geen tas achterop kunt doen, maar dat zou je op kunnen lossen met een krat of mand voorop. Boodschappen zijn altijd nog lichter dan een kind voorop.’

Kirsten Palland: 'Ik fiets net zo lief op mijn eigen fiets'

kirsten
Kirsten Palland met haar zoon Beeld-auteur: Maarten Hartman

‘Seth was het wel zat om voorop te zitten, dus het kwam mooi uit dat we deze fiets konden testen. Ik had nog nooit zo’n fiets gezien. Het is vooral handig als je een tweeling hebt of kinderen die heel dicht op elkaar zitten. Anders kun je zo’n fiets maar kort gebruiken. De kinderen vinden het geweldig, maar ik ben zo gewend aan mijn eigen fiets dat ik deze fiets niet extreem veel comfortabeler vond. Ik heb nog geprobeerd of het uitmaakte of het zwaarste kind voor of achter zat, maar dat was niet zo. Klein minpuntje was dat het kind dat achteraan zat een keer keihard tegen het zitje vóór hem aanknalde toen ik remde.
’s Ochtends word ik altijd ingehaald door de elektrische bakfietsenparade, zoals ik dat noem, en die vroegen wel of ik een nieuwe fiets had. Ik vind het prima om zonder motor te fietsen. Ik ben dat zo gewend. Ik fiets ook niet langer dan een kwartiertje. Het voordeel van een bakfiets boven deze fiets zou zijn dat je nog een kind extra mee kunt nemen.
Ander voordeel van de tweelingfiets is dat de standaard goed is. Ik kon mijn kinderen zo in de zitjes tillen zonder dat ik bang hoefde zijn dat de fiets omviel. Oh, kun je zo’n standaard ook op je eigen fiets laten zetten? Daar heb ik nooit over nagedacht.
Het is verder een keurige fiets. Hij steekt alleen wat uit in de stalling en als ik hem in de schuur zet moet ik even opletten dat ik niet tegen dingen aanbots.’

N.B. Azor verkoopt de fiets ook met voordrager om bagage op mee te nemen en als het jongste kind te klein is voor een zitje achter kun je een voorzitje monteren en heb je achterop ruimte voor fietstassen.

vrouw op de fiets met kind in kinderzitje

Test: Kinderzitjes

TestKees heeft met vijf ouders en kinderen gangbare kinderzitjes getest: 1 was een afrader Lees meer