header_knooppunt

Moet mijn werkgever zorgen voor douches?

Vogelvrije Fietser, september 2003

Op kantoor zorg ik ervoor dat ik er redelijk netjes uitzie, maar een spijkerbroek dragen kan soms ook. Behalve als ik een bespreking heb met een cliënt of met een schaderegelaar van de verzekeringsmaatschappij. Dan trek ik nettere kleren aan dan normaal. In de zomer wil ik ook nog wel eens een rok of jurk aan doen. Tot zover niets aan de hand. Maar ja, ik kom wel met de fiets naar het werk. En met een nette rok aan fietsen, dat is helemaal niets. Je knieën zitten te dicht bij elkaar zodat je weinig kracht kunt zetten en als het tegen zit raakt je rok ook nog uit model. Dus trek ik in dat geval thuis een broek en eenvoudig t-shirt aan en kleed me op mijn werk om. Met de zomerse warmte kan ik, als ik wil, ook nog even douchen.

Ik ken meer mensen die het zo aanpakken. Maar helaas zijn niet alle kantoren zo royaal voorzien. Kun je van je werkgever eisen dat hij zijn fietsende werknemers kleedruimte, een douche of andere wasgelegenheid aanbiedt? In het besluit over arbeidsomstandigheden, kortweg Arbobesluit, zijn hiervoor regels vastgelegd. De werkgever moet er in ieder geval voor zorgen dat je een plaats hebt om je kleding op te hangen. Een kapstok om je jas op te hangen is wel het minste. Als je ‘speciale werkkleding’ draagt dan is de baas ook verplicht te zorgen voor voldoende, voor mannen en vrouwen gescheiden, kleedruimten. Bij ‘speciale werkkleding’ moet je denken aan overalls, een verplegersuniform of andere kleding die nodig is voor het werk. Representatieve kleding die vereist is in een aantal beroepen, valt hier niet onder. In een toelichting op het Arbobesluit wordt namelijk gezegd dat het daarbij niet noodzakelijk is dat je je pas op de plaats van het werk verkleedt.

Moet je werken in een vuile, stoffige of warme omgeving, dan is de werkgever verplicht te zorgen voor een wasruimte met voldoende wasbakken. In extremere werksituaties is de werkgever ook verplicht te zorgen voor een doucheruimte. Dat je vies, plakkerig of stoffig wordt van het fietsen naar het werk, is iets waarmee je baas volgens de wet geen rekening hoeft te houden. Hij mag natuurlijk wel rekening houden met fietsers. Het heeft immers ook voor hem de nodige voordelen als zijn werknemers zoveel mogelijk met de fiets komen. Op de internetpagina www.fietsenscoort.nl . kun je via de knop ‘werkgever’ doorklikken naar informatie over het opzetten van een fietsbeleid op de werkplek. Werknemers die een douche of kleedruimte willen, kunnen het beste naar de ondernemingsraad van hun bedrijf of de personeelsvertegenwoordiging stappen. (Mariken van der Hoeven)

Mariken van der Hoeven