header-handbiker

Twee botsende fietsers

Je ziet het op drukke fietspaden wel eens gebeuren: twee fietsers die op elkaar botsen. Meestal sta je er niet bij stil, maar ook dit soort botsingen kan ernstige gevolgen hebben.

Dit overkwam ook mijn cliënt, de heer Van Rooijen. Twee jaar geleden fietste hij zoals gebruikelijk rond acht uur ´s ochtends naar zijn werk. Terwijl hij door een woonwijk fietste, werd hij ingehaald door een groep scholieren. Een jongen kwam in botsing met de heer Van Rooijen. Allebei vielen ze op de grond, waarbij de heer Van Rooijen een lelijke smak maakte. De jongen vond het kennelijk niet de moeite waard om even te kijken hoe het met de heer Van Rooijen gesteld was, want hij stapte op en reed snel weg. De heer Van Rooijen kon echter niet zo makkelijk wegfietsen. Hij had namelijk zijn schouder gebroken en zijn pols gekneusd. Een buurtbewoner, die na het ongeval kwam aangesneld, hielp hem op een bankje en belde de politie en de ambulance.
Door dit ongeval kon de heer Van Rooijen een hele tijd niet werken. Het genezingsproces duurde namelijk lang. Toen op een gegeven moment duidelijk werd dat hij er wel eens blijvend letsel aan zou kunnen overhouden vond hij het tijd voor rechtshulp.
Nadat ik de heer Van Rooijen had gesproken, vroeg ik het proces-verbaal op. Om iets voor hem te kunnen doen, moet ik wel de naam van de doorgereden scholier weten. In de informatie die ik ontving, stonden twee mensen als getuige vermeld. De getuigen hadden helaas het ongeval zelf niet zien gebeuren, en wisten alleen maar dat de jongen deel uitmaakte van een groepje fietsende scholieren. Juridisch kan ik dan niets meer doen. Als hij door een auto was aangereden (waarbij de auto doorgereden was, zonder enige getuigen), dan kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer (zie ook een eerdere column van August Van).

Als je nu zelf betrokken bent bij een botsing tussen twee fietsers, noteer dan altijd de naam en het adres van de andere persoon die bij de botsing betrokken is, ook al lijkt de schade beperkt. En schakel bij ernstig letsel (en als het ongeval je enige tijd arbeidsongeschikt heeft gemaakt) snel juridische bijstand in. Bij voorkeur veel eerder dan de heer Van Rooijen deed. Hoe korter na een ongeval je dat doet, hoe meer getuigen zich het ongeval nog kunnen herinneren. Weet dus dat je als getuige van een botsing ook belangrijk bent. Als je zelf getuige bent, laat dan zonodig naam en adresgegevens achter, zodat men je later nog kan bereiken.
Rijd tot slot zelf ook niet door na een aanrijding, en leer dit ook je kinderen als je die hebt. Je mag een slachtoffer niet in hulpeloze toestand achterlaten, dat is zelfs strafbaar. Zorg gewoon dat je een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt, zoals de (gezins)verzekering Aansprakelijkheid voor Particulieren (AVP).