header-donker

Afstudeerstage: Klimaat & Fietsen

Een stukje fietsen is niet alleen goedkoop, sociaal en goed voor de gezondheid. Het is ook goed voor het klimaat. Want bij fietsen stoot je (bijna) geen broeikasgassen uit, al helemaal als je op je stadsbarrel naar het station gaat. In tijden van enorme klimaatprogramma’s en politieke doelstellingen in het beperken van de uitstoot van broeikasgassen blijft de fiets een onderbelicht instrument om klimaatdoelen te halen.

Hoe kan dat? Die vraag willen we bij de Fietsersbond graag beantwoorden, door de impact van fietsen op het klimaat uit te werken, door te rekenen en inzichtelijk te maken. Help jij ons om de fiets op de klimaatagenda te zetten? De stageperiode en stagedagen zijn af te stemmen in overleg.

8815470839_db64d8bcf8_k

Wie zijn wij?

De Fietsersbond zet zich al sinds 1975 in voor alles wat te maken heeft met fietsen. Wist je dat wij voor je geregeld hebben dat je de eerste 24 uur gratis kan parkeren bij stations? We willen fietspaden veiliger maken zodat alle soorten fietsers zich er thuis voelen, we hebben de beste fietsrouteplanner van Nederland en we hebben er ook voor gezorgd dat er nu een leasefietsregeling is waardoor meer mensen op de fiets naar hun werk gaan in plaats van met de auto. Dit doen we niet alleen vanuit het landelijke bureau in Utrecht, er werken namelijk dagelijks 2000 vrijwilligers in 170+ afdelingen in het land aan betere fietsvoorzieningen voor fietsers. Samen dragen we onze missie uit: De Fietsersbond zet zich in voor veilig en comfortabel fietsen en levert daarmee een bijdrage aan een leefbaar, gezond en actief Nederland én aan fietsgeluk voor iedereen.

Fietsersbond bouwt fietspaden

Wat hebben we bereikt?

De Fietsersbond is een belangenbehartiger met een rijke historie en veel successen. Lees meer

Wat ga je bij ons doen?

We zien dat er enorme bedragen worden geïnvesteerd door het kabinet in het verduurzamen van mobiliteit in Nederland. Maar in de praktijk blijkt dat het vervangen van fossiele auto’s door elektrische auto’s en het aanleggen van laadinfrastructuur. Terwijl veel ritjes met de auto kort zijn en makkelijk te fietsen zijn. Langere autoritten zijn met de combinatie van fiets en OV te vervangen. Hoe maken we duidelijk wat de concrete klimaatwinst hiervan is? Hoeveel CO2-uitstoot bespaart een nieuwe fietsbrug, het afsluiten van een doorgaande weg of het subsidiëren van fietsen in achtergestelde buurten?

Tijdens jouw (afstudeer)onderzoek, onderzoek je relevante vragen rondom het thema ‘fietsen en klimaat’. Hierbij kun je denken aan literatuuronderzoek, interviews met klimaatexperts en gesprekken met beleidsmakers. We zoeken hierbij naar het concreet maken van de klimaatimpact van de fiets en het fietsen. Je kunt hieromheen je eigen onderzoek vormgeven, maar werkt ook mee aan het ontwikkelen van concrete informatie voor bijvoorbeeld onze website of onze inbreng aan Tweede Kamerdebatten.

Wat verwachten we van jou?

  • Je wil graag afstuderen bij een maatschappelijk relevante organisatie
  • Je doet een opleiding in de richting van klimaat, planologie of bijvoorbeeld econometrie op het HBO of WO
  • Je bent zelfstandig, neemt initiatief en houd van aanpakken
  • Je bent niet bang om vragen te stellen of ideeën in te brengen
  • Je vindt het interessant om naast je eigen onderzoek mee te denken over fietsbeleid en relevante kwesties in de mobiliteit

Wat krijg je er voor terug?

  • Persoonlijke begeleiding vanuit de Fietsersbond
  • Een plek als collega in het team beleid
  • Stagevergoeding van € 350 euro per maand
  • Een aanvulling op je CV waar je U tegen zegt
  • Activiteiten om je collega’s beter te leren kennen

We werken bij de Fietsersbond flexibel op kantoor en vanuit huis. Samen kijken we naar wat voor jou werkt

Ben je enthousiast geworden? Aarzel dan niet en mail direct je motivatie en CV naar Ross Goorden. Ook bij twijfels, opheldering en vragen, stuur vooral een bericht!

Ross Goorden van de Fietsersbond

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte en Mobiliteit