ouderen_fiets_header

Vacature: Vrijwilliger Doortraproutes in Gelderland (voorjaar 2022)

Doortraproutes! Wie helpt een route ontwerpen?

In opdracht van de provincie Gelderland gaan we dit voorjaar in nog enkele gemeenten Doortraproutes ontwikkelen. Dit doen we graag met vrijwilligers die lokaal bekend zijn. Het is een leuke opdracht voor wie vanaf de komende tijd wat uurtjes vrij heeft.

Doortrappen

Het programma Doortrappen is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk blijven fietsen en motiveert hen om zelf maatregelen te nemen om dit veilig te blijven doen. ‘Veilig fietsen tot je 100ste‘ is de slogan van het programma.

Doortraproutes

ouderen_fiets_heide

Doortraproutes

Comfortabele en leuke fietsrondjes van 20­-25 km voor senioren Lees meer

Binnen Doortrappen is in 2020 de Doortraproute ontwikkeld in Friesland. Vanwege het succes van de Doortraproutes in Friesland hebben we afgelopen najaar in opdracht van provincie Gelderland en Overijssel 9 Doortraproutes ontworpen. Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van nog 7 Doortraproutes in Gelderland. Deze zijn uiterlijk begin juni klaar.

Doortraproutes zijn rondjes van ongeveer 20-25 km, mooi, groen, over redelijk ruime paden, met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen. Het zijn routes bedoeld voor oudere fietsers.

Op www.fietsersbond.nl/doortraproutes vind je de routes die we afgelopen najaar gemaakt hebben. Ze zijn beschikbaar als pdf, in de app en als gpx-bestand.

De provincie Gelderland heeft ons gevraagd nog 7 routes te maken dit voorjaar.
En dit doen we graag met lokale vrijwilligers.

Doe je ook mee?

Dit is een leuke klus voor wie:

 • van fietsen houdt. De route die je zelf ontwerpt/bedenkt ga je ook nafietsen en controleren op geschiktheid.
 • kan werken met de computer en smartphone of camera (i.v.m. foto’s maken).
  Zo gebruik je o.a. de Fietsersbond Routeplanner en Google StreetView om een eerste aanzet te maken voor de route. Zonodig helpen we je daar natuurlijk bij. Daarnaast heb je via de mail en een forum contact met ons.
 • bereid is samen te werken zodat het concept van de Doortraproutes in alle gemeenten ongeveer hetzelfde is.

Waar zoeken we vrijwilligers?

Momenteel werven we gemeenten die een Doortraproute willen. Deze lijst wordt daarom nog aangevuld.

In welke gemeente we een route gaan maken hangt af van volgorde aanmelding èn waar we tijdig voldoende vrijwilligers hebben.

De lijst waar we vrijwilligers zoeken in alfabetische volgorde:

 • Culemborg
 • Nijkerk
 • Scherpenzeel
 • West-Betuwe
 • Zutphen

Wat ga je doen?

Je ontwerpt één route in de gemeente waar je woont en/of bekend bent. De route moet grotendeels binnen de grenzen van de gemeente blijven. Dit doe je bij voorkeur samen met een andere vrijwilliger, zodat je samen kritisch kunt kijken of de route geschikt lijkt voor senioren. Dat kan iemand zijn die je zelf kent, of iemand die zich ook bij ons meldt en die we aan je kunnen koppelen.

Natuurlijk krijg je begeleiding en instructie. Dit in de vorm van een handleiding, een online bijeenkomst en via een forum. Bedenker Karin Broer helpt hierbij vanuit haar ervaring in Friesland.

Ook informatie vanuit gemeenten, over bijvoorbeeld wegwerkzaamheden en hun wensen, krijg je van ons doorgespeeld, zodat je daar rekening mee kan houden bij het ontwerp van de route.

Voorlopige planning

Momenteel kunnen gemeenten zich aanmelden, waarna we zo snel mogelijk van start gaan. Daarna ben je met het volgende bezig:

 1. Handleiding lezen en digitale instructie volgen.
 2. Tot en met half mei ontwerp conceptroute, de route nafietsen en waar nodig aanpassen. Dit alles in overleg met je mede-vrijwilliger.
 3. Testperiode: we gaan testfietsers werven die gedurende een periode van 3-7 dagen de route kunnen testfietsen en daarna een enquête invullen. Dit gebeurt in een deel van de maand mei en juni. Jij hoeft dan niets te doen.
 4. Misschien dat de gemeente er een activiteit aan koppelt en we je vragen of je zin en tijd hebt daarbij aanwezig te zijn.
 5. Routes en routebeschrijving waar nodig aanpassen n.a.v. de reacties. Dit vindt plaats in juni.

De periodes zijn een globale inschatting. Met gemeenten die nog toegevoegd worden, zullen we ook nog in juli bezig zijn.

Ben je enthousiast?

Heb je vragen en/of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Astrid Koperberg en Karin Broer: [email protected]. Geef duidelijk aan in welke gemeente(n) je een Doortraproute wilt ontwikkelen.