header_tunnel_koe

Stel fietslamp goed af om verblinding te voorkomen

We kunnen het niet genoeg benadrukken: koop goede fietsverlichting. Maar let ook op de afstelling van je koplamp om verblinding te voorkomen.

Bron: youtu.be

Laag afstellen

Kees Bakker, oftewel TestKees, ontvangt veel klachten over te hoog afgestelde koplampen. “Zelfs dure, kwalitatief goede lampen kunnen je tegenliggers verblinden. Zorg er dan ook voor dat je je koplamp goed laag afstelt.” Zelfs lampjes met weinig lichtopbrengst, zoals de standaard koplampen op een omafiets of losse ledlampjes, kunnen verblinden als ze niet goed zijn afgesteld. TestKees adviseert om een lamp met een Duitse StvZO-goedkeuring te kopen. Deze lampen zijn zo gemaakt dat de kans op verblinding kleiner is.

Verlichtingsacties

Samen met onder meer Veilig Verkeer Nederland, ANWB, TeamAlert en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vraagt de Fietsersbond vanaf nu weer extra aandacht voor fietsverlichting. Verschillende lokale afdelingen van de Fietsersbond voeren fietsverlichtingsacties uit, waarbij verlichting van fietsers nagekeken en gerepareerd wordt.