Spiegeltest 2012

Gepubliceerd op 05-01-2012. Laatste update op 30-09-2014.

Voor wie?

Natuurlijk voor iedereen die moeite heeft met omkijken. Maar eigenlijk voor elke fietser. Het is verrassend hoe snel je went als je eenmaal een spiegel op je fiets hebt en hoe erg je het mist als je hem niet meer hebt.  TestKees heeft gezocht naar spiegels die goed werken op de fiets. Het seniorentestpanel is met de spiegels op pad gegaan.


Wat is een goede spiegel?

Met een goede spiegel moet je met een snelle blik direct een goed beeld krijgen van het verkeer achter je. Daarnaast moet de spiegel niet te veel uitsteken, goed blijven zitten, makkelijk verstelbaar zijn en niet te veel trillen. En inklapbaar is erg handig bij het stallen.

De Test.

Ik ben tot drie goede oplossingen gekomen:

  • Een gewone grote scooterspiegel, maar dan een met een dikke stang en robuuste bevestiging aan het stuur.
  • Busch + Müller verkoopt een spiegel voor elektrische fietsen; de E-bike Rückspiegel (19,90 euro). Die geeft een groot, overzichtelijk beeld. Helaas heeft de spiegel alleen een bevestigingsklem voor in het uiteinde van het stuur. Ik heb hem op een gewoon stuur bevestigd door een afgezaagde bar end te plaatsen voor het handvat en daar de spiegel in vast te klemmen. De spiegel zit dan trillingvrij vast, geeft perfect zicht en is ook nog primitief in te klappen door de spiegel een kwartslag los te draaien.
  • De Zefal Cyclops (9,95 euro) is een elegant spiegeltje. Verkleint het beeld iets meer dan de Rückspiegel, maar geeft ook een goed overzicht van de weg achter je en is makkelijk inklapbaar. Helaas wordt ook deze spiegel alleen geleverd met een bevestiging voor in het uiteinde van het stuur. Montage vóór het handvat vind ik beter (zie foto).  De spiegel geeft dan een zeer goed beeld van het verkeer achter je, zit trillingvrij vast en steekt nauwelijks uit.

De  verkleining van het beeld.

Om veel achter je zien, verkleinen de meeste fietsspiegels en scooterspiegels het beeld. Dat verschilt nogal per spiegel. Onderstaande foto's geven een beeld van de verkleining. Als het beeld te veel verkleind wordt, is het lasig om in te schatten hoe ver het verkeer achter je zit.

 De E-bike spiegel van Busch + Muller. Verkleint het beeld iets.

 

 

 

 

  cyclops zefal

De cyclops van Zefal verkleint het beeld iets meer. Maar is nog steeds goed bruikbaar.

 

 

 

cyclestarDe Cyclestar van Büsch + Muller. Wordt veel verkocht. Verkleint het beeld ongeveer net zo veel als de Cyclops. Maar het spiegeltje zelf is te klein.

 

 

 

 

  scooterspiegel

 Een ronde scooterspiegel die het beeld een beetje verkleint.

 

 

 

 

 

 rechte scooterspiegel

Een rechte scooterspiegel die het beeld niet verkleint. Gevolg is dat je maar een klein gedeelte van de weg achter je ziet.

 

 

 

groothoekspiegel

 Een spiegel met extreme groothoek. Je ziet alles, maar wel heel erg klein.

 

Steun TestKees

Steun TestKeesTestKees heeft de afgelopen jaren al meer dan 100 testen uitgevoerd en tips gegeven voor fietsers in Nederland. Deze tips en testen worden mogelijk gemaakt door de Fietsersbond.

Wilt u dat TestKees fietsproducten kan blijven testen? Steun dan nu de Fietsersbond en maak kans op een elektrische fiets t.w.v. €2.899!

Word nu lid