fietsenmaker_header

Periodiek schenken

Periodiek schenken, goed voor jou én goed voor ons. Zo kunnen wij meer doen voor hetzelfde geld: meer fietslessen, meer actie voor fietsbruggen, voor iedereen toegankelijke stallingen en een schoon leefbaar Nederland.

Met een periodieke schenking leg je vast dat je minimaal vijf jaar achter elkaar een vast bedrag geeft aan de Fietsersbond. Je kunt deze gift volledig van de belasting aftrekken. Of dat een groot of klein bedrag is maakt niet uit. Je hoeft er zelfs niet voor naar de notaris. Het enige wat je moet doen is éénmalig een schenkingsovereenkomst invullen waarin je je gift voor minimaal vijf jaar vastlegt. Een deel van het geschonken bedrag krijg je terug van de Belastingdienst. Dan heb je vervolgens weer de keuze of je dat terug geschonken geld zelf houdt of bovenop de schenking aan de Fietsersbond doet.

Hoe kan ik een periodieke schenking regelen?
1. Download het formulier (PDF). Formulier periodieke schenking
2. Vul de periodieke schenkingsovereenkomst in, print en onderteken de overeenkomst.
3. Stuur de ondertekende overeenkomst naar ons toe (geen postzegel nodig):
Fietsersbond
t.a.v. ledenadministratie
Antwoordnummer 4309
3500 VE Utrecht
4. Wij verwerken en ondertekenen het formulier en sturen een exemplaar voor jouw administratie retour.
5. Liever digitaal versturen? Je kunt het formulier invullen met Acrobat Reader of Acrobat Pro en opslaan als PDF. Stuur de ingevulde overeenkomst naar onze ledenadministratie

Wil je een schenkingsovereenkomst per post ontvangen? We sturen hem graag op. Stuur een mail naar onze ledenadministratie of bel ons op 030 – 291 18 71.

Meer weten over notarieel schenken, neem dan contact op met neem dan contact op met Patricia Rijkse, 030 – 291 81 42.

Aanvullende informatie

Kosten en minimumbedrag
Er zijn géén kosten verbonden aan het in orde maken van de periodieke schenking. Minimum bedrag is € 30 per jaar (gelijk aan de jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage).

Lidmaatschap inbegrepen
Bij het jaarlijkse bedrag van jouw periodieke schenking is het lidmaatschap van de Fietsersbond inbegrepen.

Looptijd minimaal 5 jaar
De looptijd van een periodieke schenking is minimaal 5 jaar. Wij adviseren om in het formulier te kiezen voor de optie ´voor onbepaalde tijd´. Je kunt dan na 5 jaar nog steeds gewoon stoppen met schenken, maar als je besluit om langer door te gaan dan hoef je geen nieuwe overeenkomst af te sluiten. Wil je na 5 jaar het bedrag verhogen of verlagen, dan is altijd een nieuwe overeenkomst nodig.

Zijn eerdere giften ook aftrekbaar als periodieke schenking?
Nee, giften die je hebt gedaan vóór het sluiten van de overeenkomst tellen niet mee als periodieke schenking. Een overeenkomst kan alleen ingaan voor toekomstige giften.

Kan ik tussentijds stoppen met de periodieke schenking?
Ja, dat kan. Maar als je binnen 5 jaar de schenking zonder geldige reden beëindigt, dan heeft dit wel gevolgen voor de belastingaftrek van je schenking. Het recht om de schenking af te trekken vervalt dan namelijk. Ook van eerdere jaren waarin de schenking wel werd voldaan.
De verplichting tot schenking vervalt op het moment dat je inkomen daalt door het verliezen van je baan of arbeidsongeschiktheid. Ook vervalt de overeenkomst als jij en/of je partner komen te overlijden. Of bij het vervallen van de ANBI-status van de Fietsersbond. Dit kun je aangeven op de overeenkomst.

Belastingaangifte
Het indienen bij de Belastingdienst is een kwestie van enkele gegevens uit de overeenkomst overnemen in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Dit zijn het unieke transactienummer van je overeenkomst en het RSIN/fiscaal-nummer van de Fietsersbond: 004565095. Meer informatie zie: www.belastingdienst.nl/giften.

pdf ⋅ 3 MB

Overeenkomst_periodieke_schenking_2023

Download

Bereken snel en eenvoudig hoeveel je kunt geven

Ga naar ANBIgift.nl