Fietsen stallen in Utrecht

Fietstassen

Watereend in fietstas

Wat is een goede fietstas? Waar moet je op letten? TestKees onderzocht verschillen, aanraders en afraders. ‘Er is geen goede oplossing voor water in je fietstas.’

Schuine kant. Een schuine kant is handig omdat je daarmee de tas iets meer naar voren kunt plaatsen zonder dat je voeten tegen de tas komen. Vreemd genoeg worden de meeste grote tassen alleen in rechte uitvoering geleverd.

Grootte. Tassen worden geleverd met een inhoud tussen de 25 liter en wel 67 liter. Met 45 liter kom je al een heel eind. Daar kun je twee beschaafd gevulde plastic boodschappentassen in meenemen.

Canvas of Bisonyl (zeildoek met pvc-coating). Bisonyl is slapper dan canvas waardoor de bisonyltassen minder goed in een mooie rechte doosvorm blijven hangen.

Stiksels. Let op of de stiksels er een beetje degelijk uitzien.

Eigen ontwerp. Op de websites van Clarijs en Du Baj  kun je een bestand uploaden en zo een heel persoonlijke tas laten maken, bijvoorbeeld met reclame.

In breedte verstelbare ‘verbindingsflappen’. Zelfs goed gemonteerde fietstassen hangen slap op de drager. Dat komt doordat fietstassen zo worden gemaakt dat ze ook op de allerbreedste bagagedragers passen. Fast Rider heeft een mooie oplossing waarbij je de breedte van de verbindingsflappen kunt instellen met een brede strook klittenband. Werkt goed.

Open verbinding tussen twee tassen. Tegenwoordig zijn linker- en rechterfietstas meestal met elkaar verbonden via twee brede banden zodat je nog bij je snelbinders kunt. Als het één stuk stof is, kun je er sleuven in maken.

 

Tas met open verbinding

Passende binnentas. Als je een standaard boodschappentas in je fietstas wilt zetten, moet je de boodschappen bijna altijd herschikken. De merken Du Baj en Clarijs leveren een passende binnentas waarbij dat niet hoeft. Alternatief: Een slimme lezer schreef dat hij  kratjes gebruikt die precies in zijn tassen passen.

Afwateringsgaatje. Eigenlijk is er geen goede oplossing voor water in fietstassen. De bovenflap dekt de tas in de meeste gevallen niet genoeg af. Een afwateringsgaatje voorkomt dat de tas helemaal vol komt te staan, maar er kan wel water in de hoeken blijven staan. Zijflapjes aan de bovenkant kunnen helpen, maar dan moet je wel zo gedisciplineerd zijn dat dat je de flapjes goed vouwt.

middenriempje

Riempje in het midden. Handig om de buitenkant van de tas naar boven te sjorren. Zo blijft de volgeladen tas veel beter in model.

Snelsluitingen of klittenband. De flap aan de bovenkant sluit meestal met twee ‘snelsluitingen’, dat zijn banden met gesp die bijvoorbeeld ook op rugzakken zitten. Prima systeem. Je moet alleen opletten dat ze lang genoeg zijn om de tassen ook nog met heel volle fietstassen te kunnen sluiten. Er zijn ook fietstassen die met klittenband sluiten. Op zich makkelijk, maar de flap waait snel open en en het klittenband kan je kleding beschadigen.

Afstandhouder. Een hele goede oplossing om te voorkomen dat fietstassen tegen het wiel aankomen, is de ‘afstandshouder’, een U-vormige beugel die je in de sleuven aan de achterkant van je fietstas kunt steken. Alleen fietstassen van de merken Fast Rider, Beck, New Looxs en Cordo hebben sleuven en bijpassende afstandshouders.

Bagagedragerverlenger. Bagagedragerverlengers passen op elke fiets. Daarmee kun je je fietstassen ook meer naar achter zetten.  Bijkomend voordeel is dat je achterlicht dan niet meer door de fietstassen aan het zicht onttrokken worden. Als je een kinderzitje wilt combineren met fietstassen heb je sowieso een verlengde achterdrager nodig.

Kangoeroefietstas
Ortlieb_Vaude1

Vakantietassentest

Ortlieb en Vaude maken de beste fietsvakantietassen. Lees meer