Nieuws

Fietsersbond eist harde maatregelen tegen opvoeren scooters

Geplaatst op:
25-04-2016

De Fietsersbond is verbijsterd dat BOVAG-bedrijven nog steeds grootschalig meewerken aan het opvoeren van brom- en snorfietsen. Uit onderzoek van de PvdA naar het opvoeren van scooters blijkt dat driekwart van de tweewielerbedrijven daar nog steeds aan meewerkt. Volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit wordt het tijd voor harde maatregelen: “Opvoeren verbieden en opvoerende bedrijven moeten een boete krijgen.”

Weer 185 fietsers dodelijk verongelukt

Geplaatst op:
21-04-2016

Fietsersbond roept overheden, verzekeraars en leasebedrijven op om ISA versneld toe te passen

Het afgelopen jaar zijn in Nederland 185 fietsers omgekomen in het verkeer. Dit werd donderdagmiddag bekend gemaakt op het jaarlijkse Nationaal Verkeersveiligheid Congres in Den Bosch. Een deel van de dodelijke ongevallen kan voorkomen worden door het vergroten van 30 km zones in combinatie met betere toepassing Intelligente SnelheidsAanpassing (ISA).  De Fietsersbond roept daarom overheden, verzekeraars en leasebedrijven op om de handen ineen te slaan. 

Mobiel schade melden, ook voor fietsers

Geplaatst op:
29-03-2016

Ook fietsers kunnen vanaf nu makkelijk ongevallen melden waar ze bij betrokken zijn. Dat kan met de nieuwe app en mobiele site Mobiel Schade Melden. Registreren is belangrijk omdat zo beter in kaart kan worden gebracht waar veel ongevallen met fietsers gebeuren.

Spookfietsen: niet zomaar toestaan maar infrastructuur aanpassen

Geplaatst op:
10-03-2016

Tegen de richting in fietsen op het fietspad, dat moet in sommige gevallen gewoon mogen, zo concludeert een onderzoeker van ingenieursbureau Arcadis en het ROV Oost-Nederland in De Telegraaf. De Fietsersbond kan een heel eind in zijn redenering meegaan, maar trekt toch een iets andere conclusie: als er zoveel mensen spookfietsen, dan is dat een signaal dat het fietsnetwerk niet functioneert en  moet de infrastructuur aangepast worden.

6 op de 10 jongeren appt tijdens het fietsen

Geplaatst op:
09-03-2016
  • Vodafone en Fietsersbond werken aan innovatieve oplossingen voor mobiele technologie op de fiets

Maar liefst 60% van de jongeren geeft aan hun mobiele telefoon op de fiets te gebruiken, blijkt uit onderzoek van GfK, Vodafone en de Fietsersbond*. Deze resultaten zijn aanleiding voor Vodafone en de Fietsersbond om verder na te denken over slimme oplossingen voor het ‘smart’ gebruik van de smartphone op de fiets.

Inspiratie bijeenkomst ‘Het Vergevingsgezinde Fietspad’

Geplaatst op:
22-02-2016

‘Het Vergevingsgezinde Fietspad’: van idee naar praktijk
Inspiratie bijeenkomst om aan de hand van praktijkvoorbeelden de realisatie van veilige en comfortabele fietspaden te stimuleren

 

Fietsers willen ook schone lucht

Geplaatst op:
11-02-2016

De Fietsersbond heeft zich achter de petitie geschaard die Milieudefensie op donderdag 11 februari heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. De milieuorganisatie heeft 81.227 handtekeningen opgehaald die voor een ambitieus actieplan voor schone lucht pleiten, inclusief

Afscheidssymposium verkeersgezondheid

Geplaatst op:
27-01-2016

Zaterdag 23 januari nam directeur Hugo van der Steenhoven afscheid van de Fietsersbond waar hij zich twaalf jaar met hart en ziel voor heeft ingezet. Dat gebeurde op een feestelijk symposium met Verkeersgezondheid als thema. 

Kamer maakt scooter naar de rijbaan mogelijk

Geplaatst op:
26-01-2016

Gemeenten mogen binnenkort lokaal besluiten dat snorscooters met helmplicht van het fietspad naar de rijbaan moeten. De Tweede Kamer heeft een motie die opriep tot meer onderzoek naar de gevolgen daarvan verworpen. De Fietsersbond is verheugd over deze mogelijkheid. Directeur Saskia Kluit noemt het “een overwinning voor de fietsers”.

Kamer buigt zich weer over snorfiets

Geplaatst op:
25-01-2016

Op dinsdag 19 januari sprak de Tweede Kamer in een verlengd algemeen overleg opnieuw over de vraag wat er met de overlast van de snorfiets moet gebeuren. Minister Schultz wil het gemeenten (in de eerste plaats Amsterdam) toestaan snorfietsen met helmplicht van het fietspad naar de rijbaan te verplaatsen. In de Tweede Kamer zijn er echter ook tegenstanders van het plan die een motie in hebben gediend. De Fietsersbond steunt het voorstel van de minister van harte en roept de Kamerleden dan ook dringend op tegen de ingediende motie te stemmen.