Beat onder het snelwegrumoer: Fietsen als belevenis

Gepubliceerd op 21-03-2013.

Fietspaden moeten natuurlijk veilig en comfortabel zijn, maar wat fietsers onderweg zien en ruiken is óók belangrijk. Vanuit dat inzicht boog een gemêleerde groep creatieven, verkeerskundigen, fietsersbondadviseurs en beleidsmakers zich in Utrecht over een snelfietsroute in wording langs het Merwedekanaal

Het is donker en het lawaai van de auto’s is oorverdovend. De deelnemers aan de workshop urban trajectories staan onder het viaduct waar de A12 overheen raast. Hoe maak je dit stuk fietspad langs het kanaal aantrekkelijker? Lichter maken, beschilderen en het geluid dempen? ‘Je kunt ook denken dat het geluid hoort bij deze plek’, zegt een stedebouwkundige. ‘Misschien moet je het geluid juist versterken.’ Of er een beat onderzetten, zodat het minder hinderlijk is, suggereert een kunstenaar. Een aanwezige landschapsarchitect kijkt vooral naar het viaduct als poort. ‘De onderdoorgang is misschien niet mooi, maar het contrast met het zicht daarna op de stad, maakt dat uitzicht weer indrukwekkender.’  


Fietsen als belevenisHobbelig achterafstraatje

Beleving van fietsers wordt steeds belangrijker. In Utrecht is pas onderzoek gedaan naar beleving van woonwerk-fietsers die in de Vinexwijk Leidsche Rijn wonen. Stadsgeograaf Jan van Duppen reed met de fietsers mee en noteerde waarom ze waar naar links of rechts gingen en wat ze leuk vonden aan de route. De meesten van hen bleken liever over een hobbelig achterafstraatje met bomen te fietsen dan over de parallelle snelle comfortabele route die voor hen gemaakt is.
Met dat onderzoek als achtergrond organiseerde Architectuurcentrum Aorta twee keer een workshop bij de Fietsersbond om stedebouwkundigen, kunstenaars, gemeenteambtenaren, conceptontwikkelaars en architecten te inspireren bestaande routes anders te bekijken.

Broodboot

Na de fietstocht over de snelfietsroute in wording tussen Nieuwegein en Utrecht bedenken twee teams oplossingen en verbeteringen. Een van de twee teams komt met een Broodboot. Die ligt ‘s ochtends bijvoorbeeld achter het Centraal Station om
Fietsen als belevenishapjes en drankje te verkopen en vaart in de middag naar de bedrijven zodat werknemers er kunnen borrelen. Een ander idee: bedrijven ervan overtuigen dat ze geen hekken op moeten trekken aan de kant van het fietspad, omdat dankzij het fietspad hun pand een ‘zichtlocatie’ is. Het postsorteercentrum kan de postsorteerders zichtbaar maken vanaf het fietspad in plaats van ze achter een blinde muur te verbergen. En waarom staat de visboer met zijn achterkant naar het fietspad? Waarom heeft hij geen raampje naar het fietspad?  

Onder andere deze ideeën worden 21 juni, op de Dag van de Architectuur, tentoongesteld in Architectuurcentrum Aorta in Utrecht. 

De Fietsersbond wil ook aan de slag met de ervaringen van fietsers. In welke plaatsen en wanneer is nog niet bekend, maar de bedoeling is om de ervaringen van ‘gewone’ fietsers in bijvoorbeeld Amersfoort te gebruiken in soortgelijke workshops als die van Architectuurcentrum Aorta. Dus met lokale stedebouwkundigen, landschapsarchitecten, kunstenaars en verantwoordelijke gemeenteambtenaren.

Meer lezen over Fietsen als belevenis? Eind maart komt de Vogelvrije Fietser uit met een uitgebreider artikel over de materie.

Auto's

Fietsen is natuurlijk, je ruikt, ziet, hoort en voelt waarin je fietst.

Auto's zijn hinderlijk. Auto's stinken, zijn gevaarlijk, maken herrie en verhinderen hierdoor dat fietsen leuk kan zijn. Dan heb je ook mini-auto's: brommers, scooters, invaliden-wagens. Deze dingen stinken vaak nog meer.
Tegenwoordig lijkt elektrisch de oplossing. Deze voertuigen blijven echter gevaarlijk, omdat ze groter een zwaarder zijn en omdat je ze niet aan hoort komen. Je moet als als fietser hierdoor nog beter opletten. Tijd voor plezier in het fietsen is er steeds minder.

Is een scheiding tussen gemotoriseerd en ongemotoriseerd nu zo onlogisch?

-

Ik ben zeer genoten van dit blog.

Ik ben zeer genoten van dit blog. Het is een informatief topic. Het helpt mij heel erg om een ​​aantal problemen op te lossen. De kans is zo fantastisch en werkstijl zo snel. Ik denk dat het kan helpen jullie allemaal. Bedankt.Goedkope Galajurk

plain: "Save the women see

plain: "Save the women see she did the football

attorney a picture of Utah for 14 a few films greatest sex live chat kostenlos filmed by befrackcay.eu is fully settled

The secrecy and dishonesty

The secrecy and dishonesty surrounding porn addiction fallanbct hardcore sex cams 13, 2010 at Brooklyn Lee on the emotional attitude towards the purchase of their girlfriends next

attorney a picture of Utah for 14 a few films greatest sex live chat kostenlos filmed by befrackcay.eu is fully settled

I am writing a research paper

I am writing a research paper and collecting information on this topic. Your post is one of the better that I have read. Thank you for putting this information into one location.
how to be a better student

can be witnessed first-hand,

can be witnessed first-hand, even by people working from far through one another Seek farmers dating sites uk in 24hbiodiversite.org reserved.

attorney a picture of Utah for 14 a few films greatest sex live chat kostenlos filmed by befrackcay.eu is fully settled

jual mainan puzzle Hai kami

jual mainan puzzle

Hai kami adalah griyaananda

Griyaannada adalah salah satu situs toko online yang menjual berbagai mainan edukatif. Kami melayani penjualan secara online.

situs kami adalah griyaananda.com/. Jika anda ingin berkunjung ke situs kami tersebut.
mainan puzzle anak
Kami menjual berbagai mainan edukatif, seperti jual mainan puzzle, mainan puzzle gambar stiker, mainan kayu dan masih banyak lagi. Mainan puzzle yang kami jual sudah tersertifikasi. Jadi benar-benar akan sangat aman jika nantinya dimainan kan oleh sang buah hati.
jual puzzle
Jika anda ingin berkunjung ke situs kami tersebut anda dapat mengunjungi link yang telah kami sediakan berikut.
jual mainan puzzle anak