Wat is de beste rugzak om mee (naar werk) te fietsen?

Rugzakkentest

Vaude meest comfortabel

rugtassentest

Fietsersbond-medewerkers Marloes en Carlos komen graag op de racefiets naar kantoor. Maar hoe neem je dan je laptop en andere spullen mee? Een goede fietsrugzak is niet alleen geschikt om mee te fietsen, maar ook handig te gebruiken op de bestemming.

We letten op draagcomfort, opbergvolume, aantal vakken, waterdichtheid, zichtbaarheid en het ontwerp. De fietsrugzak moet multifunctioneel zijn: geschikt om mee te fietsen, maar op bestemming ook een goede rugzak. Voor de test hebben Marloes en Carlos steeds een fietspompje, laptop, kleding, sleutels, telefoon en eten meegenomen. In een kluisje op werk bewaren ze ook wat spullen, zoals schoenen en een handdoek.

Conclusie Carlos: ‘Als echte fietsrugzak voor een lange rit is de Vaude Tremalzo 22 mijn favoriet. De Vaude zit het lekkerste op de rug, maar is niet waterdicht zonder de losse regenhoes. Als algemene rugzak voor een kortere rit en ook voor normaal gebruik gaat mijn voorkeur naar de Rapha rugzak. Als deze net als de Vaude ook nog een heupriem had, dan was het de perfecte rugzak geweest.’

Conclusie Marloes: ‘Een mix tussen de Rapha, Ortlieb en Vaude tas zou ideaal zijn. Voor de afstand die ik moet fietsen kies ik voor de Vaude Tremalzo 22. Deze rugzak heeft het beste draagcomfort, genoeg vakjes en een fel gekleurde regenhoes voor extra zichtbaarheid. Je kunt de tas ook goed gebruiken voor andere sportieve activiteiten, zoals een wandelvakantie of een dagje weg. De tas van Rapha of Ortlieb heeft mijn voorkeur als gewone werkrugzak of als de afstand een stuk korter is.’

Agu

Agu Shelter Large

€ 85

agu-shelter

Fietsersbond oordeel:

De tas zit lekker op de rug qua schouderbanden, maar voor een langere rit mis je comfort. Als je goed wil opvallen in het verkeer is de kleur perfect. Maar in de trein trekt de neonkleur nogal veel aandacht. Er is genoeg ruimte in de tas. Al met al: meer geschikt voor korte woon-werk-fietsritjes, minder comfortabel op de langere afstanden. En vooral geschikt als je goed wilt opvallen in het verkeer!

Ortlieb

Ortlieb Commuter Daypack Urban

€ 185

ortlieb-commuter

Fietsersbond oordeel:

De Ortlieb Commuter Daypack is een fijne waterdichte tas van stevig materiaal. Het rolsysteem is een stuk prettiger dan bijvoorbeeld het systeem van AGU en werkt goed. De laptopsleeve kun je er gemakkelijk uithalen. Zo kun je op je werk enkel de sleeve meenemen naar je bureau. De tas zit erg comfortabel op je rug tijdens het fietsen. Het is alleen jammer dat er maar één vakje aan de buitenkant van de tas zit. Die is ook nog eens aan de kleine kant: niet groot genoeg voor sleutels, eten en je telefoon.

Vaude

Vaude Tremalzo 22

€ 120

Best getest

vaude-tremalzo

Fietsersbond oordeel:

Superfijne rugzak die vast en comfortabel op je rug zit. Tijdens het fietsen perfect. Je hebt ruimte om spullen mee te nemen. De rugzak heeft bijna te veel ritsjes en zakken waar je snel iets in kwijtraakt.

De rugzak is niet standaard waterdicht, maar heeft een aparte regenhoes. Dat is zowel een minpunt als pluspunt. Door de felle kleur val je er in slechtere weersomstandigheden goed mee op, maar onderweg even stoppen om de regenhoes te bevestigen is wel onhandig.

Deuter

Deuter Amager

€ 219.95

deuter-amager

Fietsersbond oordeel:

Deze tas is te groot voor een langere fietstocht naar werk. Je propt er snel teveel spullen in. Net als de Ortlieb tas zit er helaas maar één zijvakje aan de buitenzijde van de tas. De Deuter mist echter de stevigheid van de Ortlieb en hangt daardoor eerder scheef op de rug. Het lijkt eerder een geschikte tas voor een weekendje weg of een citytrip zonder fiets.

Rapha

Rapha Backpack 20L

€ 135

rapha-backpack

Fietsersbond oordeel:

De rugzak heeft een fijn en snel rolsysteem. In een groot buitenvak kun je voldoende spullen stoppen, zonder je tas open te hoeven maken. De tas zit goed op je rug, maar mist een heupbandje waardoor de tas iets losser zit. Bij een lange rit mis je het draagcomfort van de Vaude. Een mooie rugzak qua design die je ook als normale rugtas kunt gebruiken.