Agu shelter

Waterdichte fietstassen

Veel fietsers zweren bij de waterdichte fietstassen van Ortlieb en Vaude. De zekerheid dat – hoe hard het ook regent – je spullen kurkdroog blijven, vinden vakantiefietsers heel fijn. Maar AGU en Brooks maken tegenwoordig ook waterdichte fietstassen. Kees Bakker keek of het volwaardige alternatieven zijn.

AGU shelter fietstassen

Fietstassen van gerecycled plastic Bron: vimeo.com

De AGU Shelter Clean fietstassen zijn 100% waterdicht en gemaakt van gerecycled polyester. Je kunt  ze waterdicht afsluiten door de bovenkant op te rollen en vervolgens met twee riempjes vast te zetten. Het is het zelfde systeem als op de fietstassen van Vaude. Het verschil zit in de ophanghaken. Bij de tassen van Ortlieb en Vaude moet je de haken afstellen op de maat van je eigen achterdrager. De haken hebben een diameter van 16 millimeter. Voor smalle dragers heb je kunststof vulbusjes die je dan in de haakjes klikt. Die vulbuisjes zijn lastig te verwijderen. Dus je maakt ze één keer op maat voor de diameter van de dragerstang. Dan kunnen ze niet op een andere drager met een afwijkende diameter. AGU heeft het KlickFix-systeem gekozen. Dat is vooral handig als je de tas op verschillende fietsen wilt gebruiken. De haken van AGU zitten op een aluminium rail en om ze te verschuiven moet je twee schroefjes losdraaien. Ook voor het verstellen van de onderste haak heb je gereedschap nodig. KlickFix is net wat gemakkelijker gebruiken op verschillende dragers. Met wat moeite kun je de haken schuiven zonder de schroefjes los te draaien De onderste haak is wel wat lastig maar vaak zit die al goed en voor korte ritjes is het ook niet zo erg dat die niet vastgehaakt zit.
Een AGU-tas kan zeven kilo torsen. Wel opvallend minder dan die van Vaude (12,5 kilo) en  Ortlieb (9 kilo)  Handig vind ik het binnenvak, waar je een laptop van maximaal 14 inch kunt opbergen. De AGU Shelter Large met een inhoud van 21 liter kost 60 euro per stuk en is verkrijgbaar in vier kleuren  De Mediumvariant, die je ook als voortas kunt gebruiken, heeft een inhoud van 17 liter, is er in zes kleuren en kost 55 euro.

Brooks Scape Large Pannier


Prachtig afgewerkte fietstassen van Brooks Bron: www.youtube.com

Ook de waterdichte achtertassen van Brooks maak je vast met het KlickFix-ophangsysteem. Ze werken volgens hetzelfde principe als de tassen van AGU. Alleen zijn de haken bij AGU van kunststof en bij Brooks van metaal. Dat ziet er stijlvoller uit. Brooks koos voor nylon in plaats van gerecycled polyester zijn. Bovendien heeft de tas van Brooks een extra vakje aan de voorkant en kun je er extra losse tasjes aan bevestigen voor kleine spullen die je onderweg nodig hebt. De tassen van Brooks zijn prachtig afgewerkt. Het oog wil ook wat, maar daar betaal je ook voor. De Brooks Scape Large Pannier kost rond de 100 euro, heeft een inhoud van 22 liter en een maximaal draaggewicht van 9 kilo. Brooks biedt een hele reeks varianten, ook voor bikepacking. Ze zijn wel allemaal mosgroen.

Conclusie

Conclusie: 
Zowel met de tassen van AGU als die van Brooks kun je prima op pad. Ze zijn vergelijkbaar met die van Ortlieb en Vaude.  Welke je uiteindelijk kiest, is een kwestie van smaak en budget.