fietsvraagkinderfiets1

Waar huur je een kinderfiets/kinderzitje?

Waar huur je een kinderfiets of een kinderzitje in de stad?

fietsvraagkinderfiets1
Beeld-auteur: Karin Broer

Kinderfiets huren?

Waar huur je een kinderfiets in een stad? Dat vroeg ik mijzelf af toen ik samen met mijn dochter van negen jaar een dag in Utrecht was. Zelf ben ik een enthousiast gebruiker van de OV-fiets. Dat is hartstikke gemakkelijk als je op een paar adressen moet zijn die zich net even iets verder weg van het station bevinden. Maar nu had ik een kind op sleeptouw. Waar huur je een kinderfiets? En om de vraag voor meer mensen interessant te maken, ga ik meteen op zoek naar een verhuurlocatie van een kinderzitje.

Kinderzitjes en kinderfietsen bij de stationsstalling

In Utrecht blijkt dat lastig te zijn. De Rijwielshop van Utrecht CS verkoopt nee, evenals U-stal. En Fietspunt, een winkel met een afdeling Fietsverhuur (http://www.fietsverhuurutrecht.nl/), verhuurt geen kinderfietsen en kinderzitjes.
Hoe zit dat in andere steden? Op de site van de NS vind je alleen nog maar informatie over OV-fietsen. Via Google zoeken, levert meer resultaten op. Bijvoorbeeld in Utrecht, vlakbij het station. Maar ook daar geen kinderzitjes.

Kinderfiets huren in Amsterdam

Voor de rest is het zoeken. In Groningen kun je bij de stichting Werkprojecten terecht voor een 24-inch fiets (voor lengtes tussen 140 en 160 centimeter). Ze hebben geen kinderzitjes. En de fietsen kunnen alleen in de Oude Boteringestraat worden opgehaald, maar dat is te lopen vanaf het station.
Alleen in Amsterdam is een kinderfiets huren gemakkelijk. Bij de MacBike-vestigingen, onder andere die bij Amsterdam Centraal, kun je een kinderfiets huren. Ze hebben zelfs verschillende maten, en ook kinderzitjes, kindertandems, bakfietsen en noem maar op. MacBike richt zich op de toeristen, en in die markt is een kinderfiets huren blijkbaar gewilder. Voor wie niet zo aan een station gebakken is, nemen (zeker in de buurt van bos en strand) de verhuurmogelijkheden toe. Zo verhuren heel veel Van der Valk-hotels kinderfietsen en kinderzitjes. In Scheveningen biedt Fietsverhuur Zuid-Holland een heel arsenaal van kinderfietsen, kinderzitjes, kinderbakfiets, aanhangfietsen, tandems, scootmobielen, enzovoort.

NS wil geen kinderzitje op OV-fiets

Maar het zou voor mij, en vast veel andere ouders, natuurlijk veel handiger zijn als het OV-fietssysteem werd uitgebreid met kinderfietsen en/of kinderzitjes. De Fietsersbond stelde in 2011 in een onderzoeksrapport over de OV-fiets al voor om een proef te doen met de verhuur van kinderzitjes. Maar dat zit er niet in, meldt Jenny Schoemaker van NS Stations. ‘Er komen ook bij ons af en toe vragen binnen over kinderzitjes en wij hebben er al vaker naar gekeken. Maar onderzoek laat zien dat de doelgroep klein is. Daarbij komt dat bij het vervoeren van kinderen op de OV-fiets met kinderzitjes andere veiligheids- en aansprakelijkheidseisen komen kijken.’

Fiets lenen

Kortom, wat kan ik doen? Dochter achter op de OV-fiets zetten. Sinds ik cijfers ken over spaakongevallen ben ik daar niet zo enthousiast over. De stadsbus? Hmm, dan moet ik me eerst een halve dag verdiepen in het lijnennet. Blijft over: een list verzinnen. En jawel met wat rondvragen blijk ik een fantastische kinderfiets te kunnen lenen. Dochter blij, ik blij.