header-handbiker

Fietspompen

De kwaliteit van een pomp hangt vooral af van de kwaliteit van de pompkop. Pompen zelf gaat bij vrijwel alle pompen goed (een paar slagen meer of minder maakt niet zo veel uit). TestKeest zet de beste fietspompen op een rijtje.

Voor thuis is een voetpomp met drukmeter ideaal (let op de verschillende soorten ventielen: hollands ventiel, motorventiel of frans ventiel). Voor onderweg is de keuze uit de klassieke framepomp, het minipompje of een pomp met luchtpatronen, die automatisch je band oppompt.

jowblow-sport2

Vloerpomp

Topeak Joe Blow Sport, 35 á 40 euro

De beste fietspomp uit de test. Vooral omdat dit de enige pomp is die ik bij alle ventielen echt makkelijk vond klemmen. Vastklemmen en losmaken gaat snel en probleemloos op alle ventielen, de drukmeter is nauwkeurig en goed afleesbaar, de pomp oogt solide en met een prijs van tussen de 35 en 40 euro is de pomp ook niet overdreven duur. Ik heb niet getest hoe lang de pompkop goed blijft werken, maar die is makkelijk los te vervangen.

Pluspunten

  • Past probleemloos op alle ventielen
  • Drukmeter goed afleesbaar
  • Pompt licht
  • Maakt solide indruk

Minpunten

  • Levensduur pompkop wellicht beperkt

Overige fietspompen:

Pompen voor onderweg

TestKees testte 25 fietspompen en koos twee tot beste pompen voor onderweg.

1. Topeak Road Morph € 32,50 zeer goed

Topeak roadmorphDeze Topeak kun je ook gebruiken als vloerpomp dankzij een 25 centimeter lange slang en een uitklapbaar voetsteuntje. Pompen gaat erg makkelijk als de Road Morph op de grond steunt. Je hoeft net als bij een gewone fietspomp alleen maar het gewicht van je bovenlichaam op de pomp te duwen. De pomp is met een clip eenvoudig aan het frame te bevestigen, maar ook kort genoeg (35 centimeter) om mee te nemen in fiets- of rugtas. De Road Morph ziet er ook redelijk degelijk uit. Alleen de voetsteun, het handvat, de ventielslang en de clip ogen wat kwetsbaar. Een ander minpuntje is dat het handvat niet heel comfortabel is. (N.B.- Dit is niet de Topeak Road Morph mini, die doet het minder goed)

2. Zéfal hpX 4 € 29,50 zeer goed

Zefal hpxDeze klassieke framepomp is al jaren op de markt. Er is nooit iets aan veranderd. Dat hoeft ook niet, want dankzij de smalle en lange zuiger pompt de Zéfal hpX4 licht en gemakkelijk. Vanwege de kleine zuigerdiameter hoef je niet hard te duwen. Toch krijg je met elke slag relatief veel lucht in de band, omdat de zuiger vrij lang is. De fietspomp ligt ook lekker in de hand. Daarnaast is de constructie zeer degelijk en heeft de pomp een uitstekende ventielklem. Minpuntjes zijn de stalen zuigerstang die kan gaan roesten en het ontbreken van een stofkapje. De Zéfal wordt geleverd in vier verschillende lengtes. De langste pomp is het meest comfortabel. Je kunt deze daarom het beste kiezen, zolang je genoeg ruimte op je frame hebt. Om de fietspomp onder de bovenbuis van het frame te klemmen, moet er een nokje bij de balhoofdbuis zitten. Als het nokje ontbreekt, kun je hem ook los kopen om zo de pomp onder de framebuis te klemmen. Wie geen pomp aan zijn frame wil, moet de hpX 1 kopen. Deze past nog net in een fietstas.

 

Schrijf je in voor de Fietsflits

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste fietsnieuws, de beste testen en de leukste fietsroutes?

Ja, ik schrijf me in!