Fietsspiegel is volwassen geworden

Test 8 fietsspiegels

VWP Fietsspiegel E-bike beste koop

spiegels_web_fietserbond_jan2020

Er zijn altijd al fietsspiegels geweest. Maar die voldeden niet zo goed. Dankzij onder andere de speedpedelec zijn er tegenwoordig wel goede spiegels op de markt. TestKees vergeleek 8 fietsspiegels met als duidelijke winnaar de VWP Fietsspiegel E-bike.

Kees: ‘Bij de test heb ik vooral gelet op de montage, het afstellen, het zicht naar achteren, het inklappen en het trillen op slecht wegdek. Getest is met een stuur met een bocht van ongeveer 45 graden. Voor rechte sturen zijn er veel spiegels op de markt die in het uiteinde van het stuur gestoken worden. Deze zijn niet geschikt voor gebogen sturen.

Voor spiegels zoals de winnaar hoef je niet het handvat te verwijderen. Wel moet je misschien de remgreep, bel en bediening van de elektrische fiets een centimeter opschuiven om ruimte te maken. Een vrij eenvoudig klusje. Let bij aanschaf op dat je de spiegel voor montage links hebt. Rechts kan je natuurlijk ook een spiegel plaatsen. Maar dat is veel minder nuttig en je bent dan al snel breder dan 75cm.’

VWP Fietsspiegel E-bike links

€ 25

Best getest

VWP_web

Fietsersbond oordeel:

De winnaar van de test. De spiegel is makkelijk te monteren, makkelijk in te stellen, geeft een goed zicht van het verkeer achter je en trilt niet op klinkers.

Mirage speedpedelec spiegel

€ 25

mirage_speedpedelec_web

Fietsersbond oordeel:

De spiegel geeft goed zicht van het verkeer achter je en is makkelijk te monteren. Maar de Mirage kan alleen bij de spiegel zelf inklappen en de spiegel trilt op klinkers.

HZB Fietsspiegel E-bike links

€ 9

HZB_web

Fietsersbond oordeel:

Een lastige te monteren spiegel die niet inklapbaar is. Maar zit die eenmaal goed dan heb je goed zicht. Ook op klinkers door de korte stijve arm.

Ergotec M99-L

€ 34

ergotecM99_web

Fietsersbond oordeel:

De spiegel geeft zeer goed zicht. Maar is lastig te monteren en af te stellen, beperkt inklapbaar en trilt op klinkers.

Busch+Müller Spiegel E-bike links

€ 20

busch_muller_E-bike_web

Fietsersbond oordeel:

Een spiegel met zeer goed zicht. Maar steekt veel uit, is lastig te monteren en af te stellen en trilt veel op klinkers.

Mirage stuurspiegel

€ 19

Blik in een fietsspiegel

Fietsersbond oordeel:

De spiegel heeft dezelfde constructie als de speedpedelec variant van de Mirage. Maar oppervlakte van de spiegel is kleiner en daardoor het zicht ook een minder.

Busch+Müller Cyclestar E fietsspiegel

€ 30

busch_muller_cyclestar_web

Fietsersbond oordeel:

Het lijkt een goede spiegel. Maar in de spiegel zie je altijd een stukje van je hand. En het beeld wordt te weinig verkleind waardoor beweging van het stuur te goed merkbaar zijn.

Zeval Espion Z56

€ 19

zefal_web

Fietsersbond oordeel:

De slechtste spiegel uit de test. Door de lange kunststof arm trilt de spiegel te veel.

Onze testredacteur Kees Bakker heeft de e-bikes van 2024 onder de loep genomen. Wil je alle kooptips, de nieuwste trends en tips tegen diefstal in 1 handig document lezen?

Vraag dan nu de E-bike Special 2024 aan!