Aanhangfietsen

Aanhangfietsen zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Kinderen van vijf en zes jaar passen op alle modellen. Bij jongere of oudere kinderen hangt het van het model af. Bij grotere kinderen vanaf zeven jaar is vooral de stabiliteit van de aanhangfiets van belang. Als de fiets gaat zwabberen, voel je dat bij kinderen vanaf zeven jaar des te meer en stuur je niet meer lekker. Bij kleine kinderen is het belangrijkste dat het kind lekker zit en goed bij het stuur en de trappers kan.

Waar moet je verder op letten?

Stabiliteit: Een aanhangfiets moet stabiel aan de fiets te bevestigen zijn. Hoe wilder en zwaarder een kind hoe belangrijker dat is, omdat je anders geen controle over de fiets hebt.
Koppeling: Je hebt koppelingen die aan de bagagedrager moeten worden vastgemaakt en koppelingen die je aan de zadelpen moet vastmaken. Bagage of kinderzitje mee? Koop dan een aanhangfiets waarvan de koppeling op de bagagedrager zit.
Bij andere aanhangfietsen blijft de bagagedrager niet vrij en kun je geen kinderzitje monteren of bagage boven op de drager meenemen. Zijtassen kunnen overigens wel.
Aan bagagedrager: Soms zitten die koppelstukken vast aan een speciale bagagedrager die je op je fiets moet bevestigen. Dat is even werk, maar als je de klus geklaard hebt, ben je voorgoed verlost van gedoe.
Koppeling bij zadelpen: Het nadeel van een kopping bij de zadelpen is dat je hem heel precies moet afstellen om te zorgen dat de aanhangfiets er recht achterhangt.  Voor de montage van de koppeling heb je minimaal 5 centimeter ruimte op de zadelpen nodig. Als je zadel laag staat heb je die ruimte niet.
Lekker zitten: Een kind moet natuurlijk goed zitten, anders is de lol er snel af. Zorg daarom dat het zadel op de goede hoogte staat en de cranks niet te lang of te kort zijn.
Versnellingen: Het verzet op de aanhangfiets moet ongeveer hetzelfde zijn als op de gewone fiets. Het verzet is de afstand die de fiets aflegt bij een pedaalomwenteling.
De versnellingen worden bij alle aanhangfietsen bediend met een draaischakelaar. Kleine kinderen kunnen daarmee moeilijk overweg. Ze moeten echt leren hoe ze de versnellingen moeten gebruiken.
Tip voor in de regen: Een goed lang achterspatbord met spatbord op de aanhangfiets is belangrijk als je in de regen wil kunnen rijden.
Kettingbescherming: Een kettingscherm die het bovenste deel van de ketting afdekt beschermt beter dan alleen een ring die het grote tandwiel afschermt.

De test die TestKees met ouders en kinderen deed in 2002 is nog steeds actueel. De aanhangfietsen die als beste uit het test kwamen zijn nog steeds te koop. De Burley Piccolo kwam destijds als beste aanhanger uit de test en de Add+Bike als goede tweede.

Test aanhangfietsen

Burley Piccolo

€ 300

Unaniem als beste beoordeeld.

Best getest

Burley Piccolo

Fietsersbond oordeel:

De fiets hangt heel stabiel achter de fiets doordat de scharnierpunten met kogellagers geen speling heeft.

Add+Bike

€ 275

Met drie versnellingen €325

Beste koop

add+bike

Fietsersbond oordeel:

De Add+Bike is als enige aanhangfiets goed te combineren met een kinderzitje.

Koppelstukken

Er zijn twee mogelijkheden om de kinderfiets om te bouwen tot aanhangfiets. Met de ‘Follow me’, een koppelstuk, of met de Trailgater, een stang waarmee je de kinderfiets achter de fiets kunt hangen.

Trailgator

€ 90

trailgator

Fietsersbond oordeel:

De Trailgator (rond de 90 euro) is een stang waarmee je een kinderfiets met alles erop en eraan achter de fiets kunt hangen.

Follow me

€ 229

Follow me

Fietsersbond oordeel:

De Follow me zit qua constructie beter in elkaar dan de Trailgator