Huka Cortes 5689 klein

Soorten driewielfietsen

Er zijn vier typen driewielfietsen. Binnen deze typen kunt u kiezen uit verschillende modellen (eenvoudig tot luxe). Driewielfietsen variëren sterk in prijs, van 500 tot 3.000 euro. Ook is er een groot aanbod van tweedehands modellen.

Traditionele driewielfiets: twee wielen achter, één wiel voor

Huka Vasco_zijaanzicht

De ‘traditionele driewieler’ is een fiets met twee wielen achter en één wiel voor. Omdat het frame van de fiets – in tegenstelling tot een gewone fiets – niet helt in de bocht, is het wennen om op een driewielfiets te fietsen. Als ervaren fietser ben je geneigd het evenwicht ook op de driewielfiets te bewaren. Dat moet je afleren, want door de drie wielen valt de fiets niet om. Door te oefenen went dat.

Driewielfiets met twee wielen voor en één wiel achter

Van Raam Viktor
Beeld-auteur: vanraam.com

Voor mensen die een ‘traditionele driewieler’ willen maar problemen hebben met het inschatten van de breedte, is er een driewielfiets met twee wielen voor en één wiel achter. Hierdoor kunt u beter inschatten of u ergens door of langs kunt.

Twee wielen voor heeft wel een nadeel ten opzichte van de traditionele driewielfiets: u bent minder wendbaar in verband met de grote draaicirkel en u kunt eerder omvallen in een bocht.

Lage instapdriewieler

van_raam_maxi_comfort
Beeld-auteur: vanraam.com

Een variant op de traditionele driewielfiets. Deze heeft een lage ruime instap en een andere zitpositie. U zit iets achter de trapas waardoor u lager zit. Door uw lage zitpositie kunt u altijd met beide voeten op de grond komen en toch een optimale kniebeweging maken.

Deze variant maakt het opstappen nog gemakkelijker. Het rijden op deze fiets went wat sneller dan op een traditionele driewielfiets. Dit type is ook ‘inklapbaar’ te verkrijgen.

Comfortabele driewielzitfiets

Cortes_zijaanzicht

Een zitfiets met drie wielen is comfortabeler dan een rechtopfiets met drie wielen. Uw zwaartepunt ligt lager en u heeft een geheel andere zitpositie. Hierdoor voelt de fiets direct vertrouwd en veilig aan. Vrijwel iedereen fietst zonder gewenning weg op deze fiets. Door de zitconstructie heeft u ondersteuning in de rug en voelt het zadel als een stoeltje. Hierdoor voelt de fiets comfortabeler op oneffen en schuin lopend wegdek. Omdat u net voor de achterwielen zit, heeft u ook weinig problemen bij het inschatten van de breedte en kunt u harder door de bocht.

Een veelgehoorde opmerking bij dit model is dat hij zo lang is. De fiets is 18 cm langer dan de gewone driewieler en nog geen 20 cm langer dan een standaard tweewielfiets. Door de andere framebouw komt dit optisch anders over.