stalling_header

Tips voor de beste kinderfiets

Alles aan kinderfietsen is te groot; het zadel, de handvatten en de trappers. ‘Een lichte, soepel lopende, robuuste en goed doordachte kinderfiets is er eigenlijk niet,’ aldus TestKees. Maar hoe zorg je dan dat je kind toch zo comfortabel mogelijk kan fietsen?

Hoe komt het dat al die onderdelen zo groot zijn?

Scoolbike

Fabrikanten gebruiken onderdelen voor volwassenen. Dan is de diameter van handvatten al snel te groot, de cranks zijn te lang en de afstand tussen pedalen is te groot. Fabrikanten vinden het te duur om onderdelen in afwijkende maten te laten maken en er zijn maar weinig consumenten die voor die extra kwaliteit willen betalen. De meeste ouders en kinderen letten bovendien meer op het uiterlijk van de fiets. Jongens willen een stoere fiets en meisjes een zoetroze. Tegenwoordig is ook de kinderuitvoering van omafiets met voorrek erg populair.

Doe de belofte en breng je kinderen met de fiets naar school!

Een nieuw schooljaar! Wij gaan er iets moois van maken, want we gaan vaker op de fiets naar school. Doe jij ook mee met de school van je kinderen? Doe deze herfst de belofte je kind vaker op de fiets naar school te brengen en laat zien dat jullie school een echte fietsschool is. Je kinderen maken bovendien kans op een tof fietsfeestje voor de hele school!

Doe de belofte!

Zijn er dan geen fabrikanten met kinderfietsen als specialisme?

Je hebt in Nederland merken als Loeki (merk van Sparta) en Alpina, maar die richten zich voornamelijk op de styling. Daarnaast heb je Islabikes en Woom die speciale sportieve kinderfietsen voor fietsvakanties maken. Het bezwaar van die vakantiefietsen is dat er een derailleur op zit, wat de fiets kwetsbaar maakt terwijl je er in Nederland eigenlijk geen nodig hebt. De beste kinderfietsen worden momenteel geleverd door het Duitse merk Scool, maar die kun je in Nederland moeilijk krijgen.

Kun je losse onderdelen kopen en zelf de beste kinderfiets samenstellen?

Kinderhandvatten
Kinderhandvatten

Het is voor een particulier lastig om aan passende onderdelen te komen. Losse handvatten voor kinderen zijn wel te koop. Het probleem met een los setje kortere cranks is dat het zadel ook weer hoger moet om prettig te kunnen fietsen en dan wordt de fiets weer te hoog. Van een te breed stuur kun je een stuk afzagen of een kinderstuur van bijvoorbeeld 46 centimeter kopen.

Wat is verder belangrijk?

Koop geen fiets die te groot is. Kinderfietsen worden ingedeeld op basis van de maat van de wielen. Fietsen met 20″-wielen zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf, zes. De fietsen met 24″-wielen zijn bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of acht, negen. Kinderen moeten goed bij de pedalen kunnen. Anders is fietsen onprettig en zelfs gevaarlijk. Let er verder op dat A. de cranks (verbindingsstuk tussen de trapas van de fiets en het pedaal) niet te lang zijn want dan moet een kind met opgetrokken knieën fietsen, B. de fiets niet te zwaar is en C. het zadel niet te groot. D. Een hoge stang is ook niet aan te raden. Kinderen stappen vaak nog heel onhandig af.

Hoe hoog moet het zadel staan?

Als je het zadel op ongeveer 1,08 keer de binnenbeenlengte afstelt, kun je nog net met de tenen bij de grond en hoef je je been niet helemaal te strekken om je voet op het pedaal te zetten. Voor een kind dat net begint te fietsen kun je het zadel beter lager zetten, zodat hij de voeten plat op de grond kan zetten. Dat fietst wel minder lekker, maar er is geen betere oplossing.

Hoe moet het stuur afgesteld worden?

Sturen staan bij kinderfietsen meestal vrij hoog, waardoor de kinderen goed rechtop zitten. Vergeet bij het stellen van het zadel niet om ook de hoogte van het stuur aan te passen. Zo blijft de zithouding goed.

Meer tips voor de aanschaf van een kinderfiets

Kinderzadel
 1. Koop de fiets NIET op de groei. Het kind moet bij de trappers kunnen.
 2. Koop een zo licht mogelijke fiets. In verhouding weegt een fiets voor een kind al heel veel.
 3. Geen versnellingen. Zijn niet nodig in Nederland en gaan toch maar kapot.
 4. Geen derailleur. Niet nodig en te kwetsbaar op een kinderfiets
 5. Geen naafdynamo, dat maakt fietsen nodeloos zwaar voor een kind. Koop batterijlampjes.
 6. Zadel niet te groot
 7. Cranks niet te lang
 8. Koop een fiets met terugtrapremmen. Kies als je toch een fiets met handremmen koopt, voor een model waarbij de handgrepen dichter naar het stuur gedraaid kunnen worden. Laat de remmen in dat geval opnieuw door de fietsenmaker afstellen.
 9. Een goed alternatief voor een mountainbikemodel is de Batavus Snake. Die heeft namelijk wel de vereiste lichten en reflectoren en niet de slechte vering van veel andere mountainbikemodellen.
 10. Oefen met op- en afstappen. Begin met het zadel zo laag dat je kind met beide voeten plat bij de grond kan. Pas als je kind de fiets goed beheerst, kun je het zadel op de normale hoogte zetten.
 11. Controleer regelmatig de verlichting, remmen en banden.
 12. Verwijder het kunststof hoesje om de zadel- en stuurpen om zadel en stuur beter te kunnen verstellen.
 13. Op fietsvakantie met kinderen? fietsenmetkinderen.info heeft daar veel nuttige informatie over