header_boeklezen

De ETRTO-maat

Er is een internationale maataanduiding voor banden; de zogenaamde ISO of ETRTO-maat. Deze bestaat uit 2 getallen. Het eerste getal geeft de breedte van de band in millimeters aan. Het tweede getal  geeft de diameter van de hieldraad aan.

Stadsfietsen hebben bijvoorbeeld vaak de bandmaat 37-622. De band is dan ongeveer 37 mm breed. De hieldraad een diameter van 622mm.

Velgen worden met dezelfde maat aangeduid. Een velg met maat 19-622 heeft een binnenbreedte van 19 mm en een doorsnee van 622 mm op de plek waar de hieldraad in de velg ligt. Hebben de band en velg dezelfde diameter, dan past de band met hieldraad op de velg. Als deze niet gelijk is, past de band niet.

Daarnaast is er nog de ouderwetse maataanduiding. Vroeger had elk land zijn eigen maataanduiding. De meeste landen gebruikten inches, sommige gebruikten millimeters, zoals Frankrijk. Bijvoorbeeld: 28 x 1 5/8 x 1 3/8. We spreken dan over een band met een buitendiameter van 28 inch, een hoogte van 1 5/8 inch en een breedte van 1 3/8 inch. 700x35C betekent een buitendiameter van 700mm en een breedte van 35mm.
Omdat elk land zijn eigen aanduiding had, was het zeer verwarrend of een band nu wel of niet om een bepaalde velg paste. Zo werden wel vijf verschillende bandmaten met 20 inch aangeduid! Gelukkig heb je tegenwoordig deze maataanduiding niet meer nodig. Helaas worden de ouderwetse maataanduidingen in de fietsbranche nog veelvuldig gebruikt. Dat zegt iets over het conservatisme in de branche.