fietsbanden

Hoe zit het nou met die bandenmaten?

Gertjan uit Leiden vraagt zich hoe het nou zit met die verwarrende bandenmaten.

Gertjan mailt: ‘Heel lang (40- 50 jaar) geleden werd ik ooit gewaarschuwd: Als je in Engeland (of in Noorwegen) gaat fietsen, neem dan eigen buitenbanden mee want daar hebben ze 27 inch banden en die passen niet op Hollandse 28 inch wielen. Iets minder lang (maar nog steeds een hele tijd) geleden hoorde ik ooit eens dat het niet uitmaakt.
En afgelopen week maakte ik iets dergelijks mee: ik kreeg bij een fietsenzaak per ongeluk een 27-inch band van Schwalbe mee en die paste ook niet op mijn 28-inch wiel.
Alleen, die 27-inch band was niet te klein wat je zou verwachten, maar juist ruim te groot.
Hoe zit dat nou precies met die maten, vroeger en tegenwoordig?’

Het is inderdaad verwarrend. Volgens TestKees had ieder land vroeger zijn eigen systeem van meten. Het ene systeem is gebaseerd om de buitenomtrek van de band. Het andere systeem houdt de rand van de velg aan. Die twee verschillende manieren van meten, kan bij dezelfde wielmaat zomaar een paar centimeter schelen. Er is inmiddels wel een uniforme aanduiding de ETRTO-maat (of ISO), die aan alle verwarring een eind moest maken. Maar TestKees wijst erop dat de fietsenbranche toch door blijft modderen met oude manieren van meten. En dan kan het wel eens misgaan.

Het ETRTO-systeem
Maar als je je aan ETRO-systeem houdt, kan het eigenlijk niet misgaan. Bij deze maataanduiding gaat het om twee getallen, bijvoorbeeld 37-622. Bij het eerste getal (37) gaat het om de breedte van de band. De tweede maat (622) is de exacte diameter in millimeter. Het punt van waar wordt gemeten is waar de hieldraad op de velg ligt. De hieldraad is het stevige ijzerdraad in de band.  Een 27 inch band van vroeger heeft 630 als ETRTO-maat. Een 28 inch heeft 622 als ETRTO-maat. Inderdaad, 27 inch is dus groter dan 28 inch! Dat past dus nooit. Eigenlijk moet we die inches gewoon vergeten. Kijk dus altijd naar de ETRTO-maat op de band. Met de breedte kan je wel wat spelen en of dat past hangt af  ruimte bij het frame/remmen en breedte van de velg. Kijk ook op de site van Sheldon Brown.

IFrame