header-duinpad

Welk profiel heb ik nodig op de weg?

Je hebt geen profiel nodig. Grip van de band op een harde egale ondergrond wordt bepaald door de wrijving tussen het rubber van de band en het wegdek.

Een noppenprofiel zoals op mountainbikes heeft alleen zin als de noppen zich af kunnen zetten op het wegdek. Bij normaal wegdek is daar geen sprake van.
Ook een profiel met inkepingen is niet nodig. Op autobanden zijn de inkepingen nodig om het water af te voeren ter voorkoming van aquaplaning. Dit is op een fiets onmogelijk dus waterafvoer via het profiel is niet nodig.
Omdat de gemiddelde consument een band zonder enig profiel niet vertrouwt zijn de meeste banden voor op de weg toch voorzien van enig profiel.’

Een uitzondering vormt sneeuw. Daar helpt een profiel duidelijk wel. Vooral het profiel van de Continental winter en de CST control werkt goed.


Winterbanden voor de fiets

Prachtig idyllisch en rustiek natuurlijk, zo’n dikke deken van sneeuw die ons hele land bedekt, maar waar zo’n meneer Pieck dan weer geen rekening mee houdt is het feit dat je ‘s morgens gewoon naar je werk en ‘s avonds weer terug naar huis moet. Fietsen met dit weer is vaak een grote glibber- en glijpartij.

Voor automobilisten die bij gladheid meer grip willen hebben op de weg is er een oplossing: winterbanden. Banden met een fijn profiel die zorgen voor betere afvoer van sneeuw en ijs. En hoewel het nut van deze banden in ons doorgaans niet echt heel koude landje nogal eens wordt betwist, zijn er vele automobilisten die niet meer zonder willen.

Bandenmerk Schwalbe brengt sinds kort ook winterbanden voor de fiets op de markt. Banden met speciaal profiel én spikes erin die zorgen voor meer grip, zelfs bij ijzel. TestKees monteerde de Snow Stud onder zijn mountainbike en doet verslag in het volgende nummer van de Vogelvrije Fietser. Hij is vrij positief over de banden. “Waar anderen met de fiets aan de hand liepen, fietste ik met een gerust hart door.” Voor stadsfietsers heeft Schwalbe de Marathon Winter in huis.

Ook het Journaal op 3 testte deze banden:

Helaas kun je niet meteen naar de fietsenmaker glijden voor een set nieuwe banden, de fabrikant zegt pas weer in de loop van 2011 aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Voor wie niet zo lang kan wachten is er ook nog een mooi doe-het-zelf-alternatief. Benodigdheden: een stapel tie-wraps om om je band te doen en een tangetje om ze strak aan te trekken. Resultaat: een soort plastic sneeuwkettingen die volgens de eerste testresultaten van  WijFietsen voldoende resultaat bieden, zolang je maar geen velgremmen gebruikt.