Axa Defender

Ringslotentest

TestKees heeft zeven ringsloten met ART-keur bekeken: ‘De verschillen zijn zeer klein. Dus bij het kopen van een nieuwe fiets niet echt een punt om op te letten.’

Op nieuwe fietsen zit bijna altijd een ringslot gemonteerd. Niet zo gek want een ringslot is erg praktisch omdat het aan je fiets vast zit zonder dat je er last van hebt en omdat je het zeer snel op slot kunt zetten. Je hebt alleen nog wel een ander slot erbij nodig om je fiets aan de ‘vaste wereld’, een rek, paal of brugleuning, te ketenen.
Een eis van de fietsverzekeraars is dat de sleutel niet uit het slot mag als het slot open is. Daarom is het in Nederland moeilijk om een slot te kopen waarbij het sleuteltje er wel uit kan als hij niet op slot staat, terwijl dat soms heel handig is. Bijvoorbeeld als je het sleuteltje aan een sleutelbos wil hangen. In Duitsland zijn ze wel te koop en je kunt ze op internet kopen. Bijvoorbeeld bij www.rose.nl Dan staat er bij het ringslot: ‘ Het sleuteltje kan worden verwijderd.’

axa defender ringslot

Beste koop: AXA defender

Dit slot maakt de beste indruk. Pluspunten zijn dat de knop en sleutel niet uitsteken en dat de opening voor de schuif aan de voorkant zit waardoor regenwater er niet in kan lopen. Ook vrij licht met 650 gram. De meegeleverde klapsleutel vond ik onpraktisch omdat dei makkelijk in je broek open klapt. De andere sleutel is wel goed.

AXA solid

Lijkt erg op de Defender. Afwerking wat minder mooi. Wel 10 gram lichter en goedkoper.

Trelock RS445 
Op zich mooi slot, maar wel 100 gram zwaarder dan Defender en veel duurder.
Abus Amparo 4850 € 23,95
45 gram zwaarder dan de Defender. Bij het gaatje voor de sleutelring kan de sleutel makkelijk afbreken met eventueel verlies van je sleutelbos tot gevolg.
poolsesleutel

AXA-ringsloten en de fietsdievensleutel

Bij ringslotenfabrikant AXA in Veenendaal dwong de fietsdievensleutel respect af. Lees meer

Abus Amparo 485 € 16,95
De eenvoudige variant is maar liefst 45 gram lichter dan de Defender, maar gat voor insteekketting ontbreekt en zelfde zwakke sleutel als de 4850.
Pro-tect ART-2 ringslot € 18,95
130 gram zwaarder dan de Defender en geen gat voor een insteekketting.
Luma Endura C
Het enige ringslot met drie ART-sterren. Maar daardoor weegt het slot ook 350 gram zwaarder. Geen gat voor insteekketting.
Bron: www.youtube.com