abusivenbestgetest1

Slotentest: kettingsloten, ringsloten en meer

TestKees heeft diefstalbestendige kettingsloten, beugelsloten, ringsloten en vouwsloten getest op gebruikersvriendelijkheid.

De diefstalbestendigheid was bij deze sloten al getest door Stichting ART. Conclusie: vergeet vouwslot en beugelslot. De beste oplossing is een ringslot in combinatie met een los kettingslot van minimaal 85 centimeter zodat je hem altijd aan de ‘vaste wereld’ vast kunt maken.

Onze slotentest Bron: www.youtube.com
Abus Iven, kettingslot

Best geteste kettingsloten: Abus

Twee kettingsloten die erg op elkaar lijken zijn als beste getest. Het verschil is dat de Abus Iven twee sterren op de schaal van diefstalbestendigheid heeft en de Abus Ivy maar liefst drie. De laatste is dan ook duurder en flink wat zwaarder.

Abus Iven 8210/85
Prijs: 50,95 euro
ART-sterren: 2
Dikte schakels: 8 millimeter
Gewicht: 1,7 kilo
Bijzonderheden: mooie afwerking. Het slothuis is geheel in kunststof gegoten, waardoor het frame niet beschadigd wordt. De ketting is ingepakt in een fraaie, gladde en soepele hoes die goed aan het slothuis vastzit. Ook het vastklikken van de pen in het slot gaat erg makkelijk.

 

Abus Ivy kettingslot

Abus Ivy

ABUS IVY 9100/85 *****

Prijs: 67,95 euro
ART-sterren: 3 

Dikte schakels: 10 millimeter

Gewicht: 2,4 kilo
Bijzonderheden: variant op de IVEN en net zoals de IVEN een mooie afwerking. Het slothuis is geheel in kunststof gegoten, waardoor het frame niet beschadigd wordt. De ketting is ingepakt in een fraaie, gladde en soepele hoes die goed aan het slothuis vastzit. Ook vastklikken van de pen in het slot gaat makkelijk.

Ontvang meer testen

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste fietsnieuws, de beste testen en de leukste fietsroutes?

Ja, ik schrijf me in!
ringslot axa defender

Ringslot: AXA Defender

De Axa Defender kwam als beste uit de ringslotentest. TestKees: ‘De verschillen zijn zeer klein. Dus bij het kopen van een nieuwe fiets niet echt een punt om op te letten.’ Het belangrijkste verschil zit in het gewicht en de mogelijkheid om een insteekketting te gebruiken. Kijk hier voor de andere geteste ringsloten. 

Beste koop: AXA defender

Dit slot maakt de beste indruk. Pluspunten zijn dat de knop en sleutel niet uitsteken en dat de opening voor de schuif aan de voorkant zit waardoor regenwater er niet in kan lopen. Ook vrij licht met 650 gram. De meegeleverde klapsleutel vond ik onpraktisch omdat die makkelijk in je broek open klapt. De andere sleutel is wel goed.

Sleutel eruit halen als je fietst
Een eis van de fietsverzekeraars is dat de sleutel niet uit het slot mag als het slot open is. Daarom is het in Nederland moeilijk om een slot te kopen waarbij het sleuteltje er wel uit kan als hij niet op slot staat. terwijl dat soms heel handig is. Bijvoorbeeld als je het sleuteltje aan een sleutelbos wil hangen. In Duitsland zijn ze wel te koop en je kunt ze op internet kopen. Bijvoorbeeld bij www.rose.nl Dan staat er bij het ringslot: ‘ Het sleuteltje kan worden verwijderd.’  

poolsesleutel

AXA-ringsloten en de fietsdievensleutel

Bij ringslotenfabrikant AXA in Veenendaal dwong de fietsdievensleutel respect af. Lees meer

Beugelslot: Agrip Plus 501

Beugelslot: Agrip Plus 501

Een beugelslot is een sterke constructie. Een slot als de Agrip Plus 501 van ABUS weegt ‘maar’ 1.650 gram en heeft toch drie ART-sterren. Maar net als bij het vouwslot is het bijna onmogelijk om frame en voorwiel samen aan het fietsenrek vast te maken. Het is zelfs al lastig om alleen het frame ergens aan vast te maken.

Nog een nadeel: beugelsloten zijn duur. Het goedkoopste beugelslot van ABUS met ART-keur, de Ugrip, kost 79 euro. Geen aanrader kortom.

Jonas Haring en Eva Rensman van het Testpanel hebben het ABUS Granit X-plus-beugelslot getest.

Jonas Haring: ‘Het beugelslot is erg groot − te groot. Het past gewoon niet op mijn frame. Wel handig dat er een lampje in de sleutel zit.’

Eva Rensman: ‘Het slot gaat makkelijk open en dicht, maar is wel stijf en groot. Erg onhandig slot.’

Bordo granit X-plus

Vouwslot: Bordo Granit X-plus

TestKees heeft samen met Eva Rensman en Jonas Haring van het Testpanel ook een vouwslot bekeken, de Bordo Granit X-plus. Conclusie: ‘Duur en onhandig’

Het vouwslot van Abus heeft zes scharnierende platen. Je kunt het lekker compact opvouwen en met de bijbehorende houder makkelijk aan je frame bevestigen. Maar het is praktisch onmogelijk om met het vouwslot frame en voorwiel aan de vaste wereld te bevestigen, dus als je dat wilt moet je altijd apart nog een kettingslot kopen.
De Bordo Granit X-plus 6500 heeft twee sterren, weegt 1.580 gram en kost maar liefst 118,95 euro. ABUS levert ook een lichtere en goedkopere versie, maar die heeft geen ART-keur.

Jonas Haring: ‘Als ik een excuus zou vinden om deze te kopen, zou ik het meteen doen. Het is het gaafste slot; het ziet eruit als een Zwitsers zakmes of een MacGyver-slot. Maar hij is heel onhandig. Het is een gedoe om hem dicht te krijgen. En hij is te kort om het frame aan een lantaarnpaal te bevestigen.’

Eva Rensman: ‘Ingewikkeld ding. Zeker in het begin moet je zoeken hoe je het terug moet vouwen. Het kostte me tien minuten om mijn fiets met het vouwslot vast te maken aan een fietsenrek met aanbindmogelijkheid. Groter nadeel: het slot was bevroren na een nacht in de vriezer. De schakels waren aan elkaar vastgevroren; ik kreeg ze met geen mogelijkheid los.’

multislotenfietswit

Wat kun jij doen om fietsdiefstal te voorkomen?

Zorg dat je fiets goed vaststaat met meerdere sloten. En meer handige tips. Lees meer