19 achterlichten getest

De grote achterlichtentest 2017

Spanninga Elips (dynamo) en Spanninga Duxo (batterij) de winnaars!

achterlichtentest

Bij de test hebben we op de vooral op de lichtopbrengst gekeken. Het is niet alleen belangrijk dat de lamp recht van achteren goed zichtbaar is, maar ook van opzij en schuin onder een hoek.

We hebben dan ook de hoeveelheid licht gemeten onder hoeken van 0, 5, 10, 45, 90 en 110 graden.

Daarnaast hebben we bij de dynamolampen gekeken naar de constructie en de bevestiging van de draden. Bij de batterijlampen hebben we gekeken naar de constructie, hoe makkelijk de batterijen te wisselen zijn en uiteraard naar de brandtijd van de lamp.

De vermelde prijzen zijn een indicatie. Via webshops zijn ze vaak goedkoper te vinden. Maar bij een fietsenzaak betaal je geen verzendkosten, krijg je advies en wordt die vast ook gemonteerd.

Achterlichten Dynamo

Spanninga Elips

€ 12

Best getest

Spanninga Elips Xds

Fietsersbond oordeel:

De Elips heeft de hoogste lichtopbrengst van opzij gezien. Daarnaast een mooi lichtbeeld met een ring om de reflector en de reflector zelf wordt ook aangelicht door de 6 ledjes in de lamp. Goede bevestiging van de draadjes. Je kunt gewoon losse draadjes vast maken met het kunststof stekkertje in de lamp. En, niet onbelangrijk, ziet de Elips er ook nog fraai uit.

Spanninga Brasa Xds

€ 16

spanninga_brasa

Fietsersbond oordeel:

Lamp met mooie lichtlijn die doorloopt langs de zijkant. Maar zichtbaarheid van opzij is slechter dan van de Elips. Constructie oogt alsof er makkelijk water in de lamp kan komen (maar of dat in de praktijk ook gebeurt). Goede bevestiging van de draadjes. Je kunt gewoon losse draadjes vast maken met het kunststof stekkertje in de lamp

Herrmans H-track

€ 15

hermans-H-track18

Fietsersbond oordeel:

Net als de Spanninga Elips heeft de H-track een mooie lichtring. Maar lichtopbrengst is van opzij lager. Daarnaast is de felle led ook nog zichtbaar als storende puntbron. Opvallend was dat het standlicht erg zwak was.

Busch+Müller Topline Flat

€ 15

busch-und-muller-Toplightdynamo17

Fietsersbond oordeel:

De lamp heeft een goede lichtopbrengst. Maar als je er dicht achter fiets kijk je rechtstreeks in een felle LED.

AXA Slim

€ 10

axa_slim16

Fietsersbond oordeel:

Op zich is de zichtbaarheid van de lamp goed. Maar het is wel een storende felle puntbron. Bevestiging van de draadjes is wat ongelukkig met stalen klemmetjes.

AXA Blueline

€ 10

axa_blueline15

Fietsersbond oordeel:

De lamp heeft een mooi compact uiterlijk en een fraaie lichtlijn. Maar lichtopbrengst is laag.

Achterlichten Batterij

Spanninga Duxo Xb

€ 12

Best getest

spanninga_duxo

Fietsersbond oordeel:

De winnaar bij de batterijkoplampen. Goede lichtopbrengst, lange brandtijd met de 2 AA batterijen, solide constructie, scherpe prijs en de batterijen zijn makkelijk zonder gereedschap te wisselen. De lamp heeft een mooie goed zichtbare lichtlijn. Na 96 uur brandde de lamp nog voldoende fel om ruim aan de norm te voldoen. Met een ritgemiddelde van 15 km/h is dat maar liefst 1500 km in het donker fietsen! Als je de batterijen verwisseld dan zie je dat de elektronica en schakelaar goed zijn afgeschermd tegen vocht. Enige minpunt is dat de zichtbaarheid van opzij niet geweldig is.

Spanninga Brasa Xb

€ 15

spanninga_brasa

Fietsersbond oordeel:

Omdat de lichtlijn doorloopt langs de zijkant is de zichtbaarheid van opzij beter dan die van de Duxo. En brandtijd is ongeveer even goed. Maar om de batterijen te wisselen moet je de lamp open maken met 2 schroefjes. En de constructie oogt alsof er makkelijk water in de lamp kan komen (maar of dat in de praktijk ook gebeurt).

Spanninga Elips Xb

€ 12

Spanninga Elips Xds

Fietsersbond oordeel:

De lamp met de beste lichtopbrengst! Vooral de zichtbaarheid van opzij is beter dan van de andere lampen. En hij ziet er ook erg fraai uit, heeft een solide constructie en de batterijen zijn makkelijk te verwisselen. Maar het licht wordt helaas gevoed door 2 AAA batterijen. Daardoor is de brandtijd maar zo’n 30 uur. Vind je dat geen probleem dan is dit een aanrader.

Achterlicht Hema

€ 5

hema

Fietsersbond oordeel:

De lamp heeft een mooie lichtlijn en de lichtopbrengst vergelijkbaar met de Duxo. Maar brandtijd van de 2AA batterijen is met 30 uur laag.

Spanninga Lineo Xb

€ 12

spanninga_lineo

Fietsersbond oordeel:

Op zich een goede lamp. Maar zowel qua brandtijd, lichtopbrengst en constructie net wat minder dan de Duxo. Dus waarom zou je deze kopen?

Achterlicht Union UN-4430

€ 7

union_achterlicht

Fietsersbond oordeel:

Een scherp geprijsde lamp met mooie lichtlijn.. Maar qua lichtopbrengst, brandtijd batterijen en constructie net wat minder dan de Duxo. Batterij wisselen gaat door 1 schroefje los te draaien.

Busch+Müller Toplight Flat

€ 15

busch_muller_toplight_batterij

Fietsersbond oordeel:

Op zich heeft de lamp een goede lichtopbrengst. Maar als je er dicht achter fiets kijk je rechtstreeks in een felle LED. Brandtijd van de 2AA batterijen valt wat tegen.

AXA Riff

€ 10

axa_riff

Fietsersbond oordeel:

De Riff is een lampje dat eigenlijk op alle punten net niet goed scoort. Lichtopbrengst valt wat tegen en door de voeding met 2 AAA batterijen ook de brandtijd. Wisselen van die batterijen is lastig omdat een schroevendraaier voor het kleine kruiskopschroefje niet iedereen in huis zal hebben.

Ikzi Light achterlicht 3 rode leds

€ 5

ikzilight_blinker

Fietsersbond oordeel:

Een standaard achterlichtje met drie leds, 2 AAA batterijen en montage op de zadelpen. Recht van achter brandt die erg fel, maar onder een hoek is die maar matig zichtbaar. Je moet hem dan ook goed afstellen. Brandtijd is door de 2 AAA batterijen ook beperkt tot 24 uur.

Achterlicht IKZI light

€ 6

ikzilight_achterlicht

Fietsersbond oordeel:

De lamp heeft maar liefst 5 ledjes waarvan 2 naar opzij branden. Dat lijkt goed, maar na 13 uur waren de 2AA batterijen al leeg.

HBS Reflector Achterlicht 3 LED

hbs

Fietsersbond oordeel:

De lamp heeft met de drie ledjes een goede lichtopbrengst recht naar achteren maar een matige van opzij. Brandtijd van de 2AA batterijen valt met 24 uur tegen.

Smart Move TL366

€ 6

move_achterlicht

Fietsersbond oordeel:

Achterlicht met een enkele felle Led die alleen fel naar achteren schijnt. Vanuit andere hoeken nauwelijks zichtbaar. Brandtijd met de 2 AAA batterijen is ook maar 20 uur.

Action Techno 3 LED

€ 2

Action_techno

Fietsersbond oordeel:

De lamp die met volle batterijen duidelijk de laagste lichtopbrengst had (dankzij fout gemonteerde ledjes die in de behuizing naar boven wezen) En ondanks de 2AA batterijen waren ze ook al na zo’n 30 uur helemaal leeg.