24 koplampen getest

De grote koplampentest

Voor 40 euro goed verlicht op pad!

lampen-website

Goede verlichting kwam meestal uit Duitsland en was altijd duur! Maar nu kun je voor een paar tientjes goed en veilig verlicht de winter door komen. TestKees heeft dit jaar 24 koplampen voor je getest.

De koplampentest wordt verdeeld in drie categorieën: voor dynamo, met interne accu en met losse wegwerpbatterijen. De dit jaar nieuw op de markt gekomen Spanninga Axendo60 is de beste koop en daarmee de grote winnaar. Voor een bedrag van 40 euro koop je een zeer goede koplamp voor de dynamo of met interne accu. Best getest is de Busch & Müller IQ-X, maar met een prijs van 139.90 euro is de lamp erg duur. Bij de lampen met wegwerpbatterijen is de Cortina Amsterdam de beste koop. DWe hebben vooral naar de lichtopbrengst gekeken en of de lampen niet verblind zijn voor tegenliggers. En bij de batterijlampen uiteraard ook naar de brandtijd.

Wat is een goede koplamp?
Met een koplamp moet je de weg goed kunnen zien en goed zichtbaar zijn. Maar het is ook belangrijk dat je tegenliggers niet verblindt. Bij racefietsers en mountainbikers zijn de relatief goedkope koplampen met krachtige bundels populair. Als je de bundel recht voor je uit laat schijnen kun je er zelf de weg wel goed mee zien, maar je verblindt er ook je tegenliggers mee. Als je zo’n lamp koopt en hem richt zodat hij anderen niet verblindt heb je een felle lichtvlek vlak voor je wiel en zie je niks achter de lichtvlek. Niet kopen dus.

De vermelde prijzen zijn een indicatie. Via webshops zijn ze vaak goedkoper te vinden. Maar bij een fietsenzaak betaal je geen verzendkosten, krijg je advies en wordt die vast ook gemonteerd.

Dynamokoplampen

Busch+Müller Ixon IQ N plus

€ 139

Best getest

bumm_ixon6

Fietsersbond oordeel:

Wil je heel veel licht en een mooie brede bundel die de hele straat verlicht dan is dit de koplamp. Maar het is wel een dure lamp. En die brede bundel heeft een opvallend nadeel. Rij je vlak langs bijvoorbeeld een muurtje dan wordt die erg fel verlicht.

Spanninga Axendo 60 Xdas

€ 40

met standlicht, automaat en dagrijverlichting

Beste koop

axendo60_dynamo2

Fietsersbond oordeel:

De beste koop bij de dynamoverlichting. De lamp heeft een goede bundel waarmee je de weg zeer goed verlicht. Door gebruik van 2 leds heb je een soort dubbele bundel. In het midden een mooie felle om de weg waar je fiets goed te beschijnen. Daar omheen een zwakkere zodat de berm ook goed verlicht wordt en je niet het gevoel hebt in een tunnel te fietsen. De Axendo60  heeft ook een goede cut-off en je bent goed zichtbaar met de lamp. En de prijs is opvallend laag voor de hoeveelheid licht.

Axendo 40 Xdo

€ 25

axendo401

Fietsersbond oordeel:

Het kleinere broetje van de Axendo 60. Heeft maar 1 led. De bundel is daardoor minder breed en iets minder fel. Maar ook mooi regelmatig.

Union UN-4265

€ 15

union_dynamo8

Fietsersbond oordeel:

Wil je voor weinig geld een goede koplamp dan is dit een aanrader. Want de lamp heeft een mooie regelmatig felle bundel.

AXA Blueline30

€ 20

blueline303

Fietsersbond oordeel:

De lamp heeft een mooie regelmatige lichtbundel. Maar die had wel wat feller gemogen. De Cut-off is niet scherp zodat het lastig is om de lamp goed af te stellen. Lamp is goed zichtbaar vanaf de zijkant

Busch und Muller Eyc N Plus

€ 49

bumm_eye4

Fietsersbond oordeel:

Mooi compact lampje. Maar lichibundel is aan de smalle kant, wat onregelmatig en dichtbij het wiel feller dan verder weg.

Contec HL2001

€ 50

contec7

Fietsersbond oordeel:

De lamp wordt aangeprijsd met 70 lux. Maar bij de meting haalde die maar 35 lux. De lichtbundel is wel mooi regelmatig. Opvallend minpunt. Bij 15km/h flikkert de koplamp nog.

Oplaadbare koplampen met interne accu

Spanninga axendo 60 usb

€ 40

Best getest

axendo 60 USB

Fietsersbond oordeel:

De winnaar van de test bij de batterijverlichting. De lamp heeft een zeer goede bundel waarmee je zeer goed de weg verlicht. Daarnaast heeft die een goede cut-off, ben je ook goed zichtbaar met de lamp. De lamp heeft een ingebouwde Li-ion accu van 11Wh die gewoon te laden is met een USB kabel. Enige minpunt is de matige afdekking van de schakelaar en printplaat met een simpel rubber bandje. Dat oogt niet erg waterdicht en duurzaam.

Spanninga Axendo40 usb

€ 30

axendo40_usb2

Fietsersbond oordeel:

Het kleinere broertje van de Axendo 60. Heeft maar 1 led. De bundel is daardoor minder breed en iets minder fel. Maar is ook mooi regelmatig. Constructief oogt de lamp beter omdat die beter is afgedicht. De lamp heeft ook een 11Wh accu en brand daarmee zo’n 9 uur in de felste stand.

Axa greenline 35

€ 35

axa_usb1

Fietsersbond oordeel:

De Greenline 35 is een lichtgewicht en compact degelijk lampje. De lichtbundel heeft een maximum van 35 lux,is een beetje onregelmatig en de cut-off is niet heel duidelijk. Brandtijd is met 7 uur redelijk en in de lage stand ben je ook nog goed zichtbaar.

Busch+Müller Ixon Core USB

€ 65

ixon_core7

Fietsersbond oordeel:

Constructief maakt de Ixon Core een zeer geode indruk. Maar de lichtbundel is een beetje onregelmatig. Daarnaast is de zichtbaarheid zelfs in de hoogste stand matig en de brandtijd valt met 3 uur ook wat tegen.

Busch&Muller Ixon Fyre USB

€ 49

fyre4

Fietsersbond oordeel:

De iets zwakkere variant van de Core. Ook een degelijke constructie. Maar de lichtbundel is een beetje onregelmatig. De zichtbaarheid is matig. Brandtijd is ongeveer 6 uur.

Lumotec IQ Eyro

€ 49

bumm_eyro5

Fietsersbond oordeel:

De Eyro is een lamp vormgegeven als een dynamolamp. De lamp is dan ook bedoeld voor montage op de voorvork. De lichtbundel is onregelmatig en de cut-off niet erg duidelijk. Zichtbaarheid is matig. Lamp van de houder losklikken gaat, als je eenmaal door hebt hoe het moet wel makkelijk. Maar vermoedelijk kan je hem rustig laten zitten want het lijkt een standaard dynamolamp. De lamp brandt ongeveer 5 uur in de hoge stand.

XLC Koplamp Pro CLF14

€ 75

XLC9

Fietsersbond oordeel:

Een typische felle lamp met ronde bundel die populair is bij racefgietsers en mountainbikers. Je ziet de weg goed als je de lamp nagenoeg recht naar voren laat schijnen. Maar dan is die sterk verblindend. Wil je tegenliggers niet vewrblinden dan moet je hem vlak voor je voorwiel laten schijnen en dan zie je alleen maar een felle vlek vlak voor je wiel. Als je meet volgens de norm dan is de felste plek 100 lux en de plek daarboven nog 43 lux. Een factor 20 boven de norm! Brandt met de meegeleverde accu 2 uur in de felste stand

Batterijkoplampen met wegwerpbatterijen

Cortina Amsterdam

€ 12

Best getest

cortina

Fietsersbond oordeel:

De enige batterijkoplamp met een goede cutoff! De lamp heeft een redelijke lichtbundel om zelf de weg te zien met een maximum van 20 lux. Daarnaast ben je ook nog goed zichtbaar. Helaas wordt de lamp gevoed door 4 AAA batterijen en is de brandtijd maar zo’n 9 uur. Batterijen wisselen gaat makkelijk met een bajonetsluiting. Maar die wordt extra geborgd met een boutje. En tijdens het wisselen kun je makkelijk het moertje kwijt raken om dat boutje vast te schroeven. (maar vraag me af of je dat borgmoertje wel nodig hebt)

IKZI light 3 witte LED’s

€ 4

ikzilight3led51

Fietsersbond oordeel:

Wil je alleen maar zichtbaar zijn dan is een gewoon blinkertje zoals deze een prima oplossing. Je bent redelijk zichtbaar, het lampje is goedkoop en makkelijk te monteren. Met de 2 AAA batterijen doe je ongeveer 30 uur.

Smart Move bl112

€ 15

smart_move

Fietsersbond oordeel:

De lamp die constructief de beste indruk maakte. En dankzij de voeding met 2 x AA batterijen blijft die maar liefst 48 uur branden. De lamp heeft een niet verblindende ronde bundel. Maar die is vrij smal dus de zichtbaarheid is alleen goed als je de lamp echt goed rechtuit laat schijnen. Batterijen wisselen gaat redelijk makkelijk door een grote schoef los te draaien onder de lamp (kan met een muntje).

Axa Classic

€ 7

retro koplamp van axa

Fietsersbond oordeel:

De lamp heeft een mooie brede bundel die net onder de 2 lux blijft. Daardoor is de lamp niet verblindend. Maar je kunt niet echt zelf de weg zien met de lamp. Door de voeding met 3 AAA batterijen is de brandtijd matig met 10 uur.

Spanninga Trendo

€ 10

spanningatrendo

Fietsersbond oordeel:

De lamp geeft veel licht en brandt dankzij de 3 AA batterijen zo’n 30 uur. De batterijen zijn makkelijk te wisselen dankzij een solide aanvoelende bajonetsluiting. Maar de lamp heeft een ronde bundel zonder goede cut-off en is dus verblindend voor tegenliggers tenzij je hem sterk naar beneden richt.

Spanninga trigon 10 lux

€ 12

spanninga koplamp

Fietsersbond oordeel:

De Trigon is een typisch zaklampachtig fietslampje. Het heeft een ronde bundel en wordt gevoed met 2 AA batterijen. Daarmee brandt die zo’n 15 uur. Maar je hebt een ronde bundel van 10 lux waarmee de weg zelf matig verlicht en tegenliggers verblind.

Marwi Koplamp Retro Batterij Chroom

€ 9

marwi

Fietsersbond oordeel:

De lamp heeft een mooie brede diffuse bundel die net onder de 2 lux blijft. Daardoor is de lamp niet verblindend maar kun je in ook een onverlichte weg nog net volgen. De brandtijd van de 4 AAA batterijen is met 15 uur redelijk. Maar constructief is de lamp slecht. De nieuwe lamp viel af en toe uit. Omdat de batterijen slecht contact maakte met de printplaat. Dat was wel eenvoudig op te lossen door 4 kleine schroefjes aan te draaien.

IKZI light 5 witte LED

€ 4

ikzilight5led61

Fietsersbond oordeel:

Dit blinkertje heeft 5 LED’s. Met volle batterijen is die dan ook iets feller dan de versie met 3 LED’s. Maar na 3 uur brandt die al zwakker. En blijft dan nog zo’n 30 uur zwak branden met de 2 AAA batterijen.

IKZI Light Retro triple eye black

€ 8

ikzilight-black

Fietsersbond oordeel:

De lichtopbrengst is ongelukkig. Met vier volle AAA batterijen is de opbrengst van de ronde bundel 10 lux. Maar die neemt snel in felheid af en blijft dan nog lang zwak doorbranden. De constructie oogt wel degelijk.

IKZI light retro 3 led

€ 5

ikzxilightretro

Fietsersbond oordeel:

De lamp heeft een ronde felle bundel van maar liefst 30 lux. De lamp is daardoor sterk verblindend als die niet goed naar beneden gericht is. Met de 3 AAA batterijen brandt die ook maar zo’n 6 uur