verblinde en niet-verblinde fietser

Verblindende fietslampen

Lezers klagen steeds vaker over verblindende fietslampen van tegenliggers. Hoe komt dat? Vijf verklaringen van TestKees.

verblinde en niet-verblinde fietser
Slecht teken: je tegenligger houdt zijn hand voor de ogen Beeld-auteur: Judy Ballast

1.       ‘Cut-off’

Een koplamp waarmee je niet alleen gezien wordt maar waarmee je zelf ook de weg kunt zien, moet een zogenaamde ‘cut-off’ hebben. Dat is een duidelijke grens tussen het bovenste zwakkere licht om gezien te worden en de fellere onderste lichtbundel om de weg te zien. Als de lamp aan de hoge Duitse normen (StVZO) voldoet, weet je zeker dat je goed zit. In Duitsland is dit keurmerk verplicht. Het zit op bijna alle dynamolampen en op sommige acculampen. Het keurmerk wordt bijvoorbeeld op de site van Spanninga vermeld.

2.       Afstelling

Veel op zich goede lampen staan te hoog gericht. Maar er zijn ook koplampen die slecht gemaakt zijn; om überhaupt wat te zien, moet je die hoog afstellen. Maar dat gaat weer ten koste van je tegenliggers.

3.       Ronde bundel

Mountainbikers zijn gek op felle ronde lampen omdat je daarmee de bomen in het bos goed kunt zien. Vergelijk het met groot licht in de auto. Fijn voor de mountainbikers, maar voor tegenliggers is het een drama.

4.       Te fel

Sommige lampjes die alleen dienen om gezien te worden, geven te fel licht. Licht waarmee je zelf net niets kunt zien, maar die wel je tegenligger verblinden.

5.       Blauwwitte leds

De vroegere fietslampen gaven milder licht. Ogen zijn als het donker is gevoeliger voor het blauwwitte licht van leds. Het purkinje-effect heet dit.

Hoe ‘overleef’ je de priemende lamp van je tegenligger?

Zorg dat je zelf een (goed afgestelde) felle koplamp hebt waarmee je de weg kunt zien. Als je zelf goed zicht hebt, gaan je pupillen minder ver openstaan en heb je minder last van het licht van tegenliggers.
Je kunt je tegenligger ook proberen te waarschuwen door je hand voor je koplamp heen en weer te bewegen. Maar of deze automobilistentruc bij groot licht voor fietsers ook werkt, is de vraag.

Maar hoe moet je je lamp dan afstellen?

TestKees legt uit Bron: www.youtube.com

Fiets jij veilig de nacht in? Check het hier!

verlichtingtaart