Nationaal Park Veluwezoom

De ongerepte natuur van de Veluwezoom

In en rond de Veluwezoom, het oudste nationale park van Nederland, geniet je van glooiende heuvels vol ongerepte natuur met bossen, heide, zandverstuivingen en landgoederen. Een natuurgebied rijk aan dieren, zon, schaduw en prachtige vergezichten.

Nationaal Park Veluwezoom

Met zo’n anderhalf duizend inwoners is het sjieke Rozendaal de kleinste en tevens dunstbevolkte gemeente van het Nederlandse vasteland. Hier vind je een bosrijk en rustig gebied vol sprengen, watervalletjes, rijksmonumenten, molens, ijsvogels en tuinen. De kers op de taart is hier ongetwijfeld het fraaie kasteel Rosendael dat tegenover het stadhuis is gelegen. Kasteel Rosendael is oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw maar is diverse malen verbouwd. Tegenwoordig is het park onderdeel van Het Geldersche Landschap en in de zomermaanden opengesteld voor publiek.

Sonsbeekpark

In Arnhem fiets je bij knooppunt 42 tussen de mooie parken, te noemen Sonsbeekpark en Park Zypendaal. Park Sonsbeek is in Arnhem een begrip en een zeer geliefd park. Je wandelt er over mooie wandelpaden, langs vijvers, watervallen en een oude watermolen. In de voormalige Bagijnemolen is het Nederlands Watermuseum gevestigd, waar je op interactieve manier alles ontdekt over water en zoetwaterbeheer.

Nationaal park Veluwezoom

Nergens op de Veluwe vind je zoveel heuvels als in Nationaal Park Veluwezoom. Deze heuvels leveren uiteraard prachtige vergezichten op. Een mooi uitzicht heb je bijvoorbeeld bij de Posbank. Dit is een stenen bank uit 1918, maar in de volksmond wordt de omgeving rondom deze bank ook ‘Posbank’ genoemd. Bij mooi weer kun je Duitsland zien liggen. In augustus kun je vanaf uitkijkpunt De Driesprong aan de Beekhuizenseweg schitterend paars gekleurde heidevelden bewonderen. Datzelfde geldt ook voor uitkijkpunt Heuvense Bergen aan de Heuvensweg.

Knooppunten: 53 – 69 – 66 – 34 – 67 – 71 – 64 – 51 – 50 – 42 – 93 – 94 – 41 – 29 – 28 – 27 – 59 – Pont – 53 – 39 – 38 – 44 – 45 – 97 – 40 – 04 – 46 – 47 – 58 – 48 – 49 – 03 – 92 – 24 – 01 – 68 – 16 – 95 – 73 – 74 – 63 – 25 – 53

Brug in het oude stadje Sloten in Friesland

Fietsroutes

De mooiste fietsroutes verzameld. Lees meer

Onderweg

Drankje of hapje 

In Arnhem, in het Sonsbeek, is het heerlijk zitten bij Brasserie De Boerderij. Te vinden vlak voor knooppunt 42. Bij knooppunt 45 ligt het landgoed Groot Warnsborn waar je bij Brasserie de Bron terecht kunt voor een lunch of High Tea.

E-bike opladen

Bij Pannenkoekenhuis Den Strooper in Arnhem, bij knooppunt 04, kun je een pannenkoek eten terwijl je je e-bike oplaadt.

Beginpunt & parkeren

Een goed startpunt voor deze route is het Veluwetransferium Posbank in Rheden, in het Nationaal Park Veluwezoom. Met een bezoekerscentrum, winkeltje en brasserie. Knooppunt 53 ligt hier op de kruising.

Cover van het boek De 100 mooiste e-bike routes van Nederland

Deze route komt uit het boek ‘De 100 mooiste e-bike routes van Nederland’

De meeste bekende fietsroutes sluiten vaak niet goed aan op de wensen van fietsers met een e-bike. Ze gaan weliswaar over dezelfde paden, maar zijn vaak te kort en bieden geen oplaadpunten. Dus reisden Marlou Jacobs en Godfried van Loo door het hele land om de mooiste routes voor e-bikes te bundelen.

‘De 100 mooiste e-bike routes van Nederland’ bevat honderd routes met lengtes van 40 tot 85 kilometer, voorzien van uitvoerige routebeschrijvingen en handige informatie. Je kunt ook gpx-bestanden downloaden. En natuurlijk zijn de routes ook prima te doen met een niet-elektrisch-aangedreven fiets.

Het boek, adviesprijs €23,95 is verkrijgbaar in de boekhandel en via de website reisreport.nl.