Doortrappen

Doortrappen heeft de ambitie om ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen. Doortrappen motiveert hen om actief te blijven en Doortraproutes te fietsen, deel te nemen aan fietsclubs of een driewielfietsontdekdag bij te wonen.  Lees snel verder welke Doortrappen-actie het beste bij jouw wensen past!

Nederland vergrijst en op dit moment is driekwart van de fietsdoden, en de helft van de ernstig gewonde fietsers ouder dan 60 jaar. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ouderen langer, plezieriger én veiliger fietsen.

Doortrappen bestaat uit verschillende interactieve interventies waarbij ouderen op de fiets stappen om hun gezondheid te verbeteren, langer door te kunnen fietsen of om eenzaamheid tegen te gaan. Mede dankzij fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam.

Lees hier meer over de acties van Doortrappen, en bekijk onderaan de pagina een overzicht van alle interventies en de agenda van de driewielfietsontdekdagen.

Driewielfietsontdekdagen

Fietsersbond - Doortrappen - Foto Gert-Jan Warrink

Op de Driewielfietsontdekdag maak je als oudere kennis met het aanbod aan driewielfietsen. Je krijgt tips over hoe te fietsen op een driewielfiets en je kunt de fietsen meteen uitproberen. Misschien heb je al jaren niet meer gefietst of autogereden. Of wil je langer doorfietsen, maar lukt dat niet meer op een tweewieler. Een driewielfiets kan zoveel waarde van leven teruggeven, zoals mobiliteit, vrijheid en onafhankelijkheid. Tijdens de ontdekdagen zien we blijdschap en ontspanning bij de deelnemers.

Doortraproutes

toolkit beeldbank 3

Doortraproutes zijn comfortabele en mooie fietsrondjes van 20-25 km voor senioren. De routes gaan zoveel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels.  Alle routes zijn gemaakt door vrijwilligers van de Fietsersbond. Tientallen oudere fietsers hebben de routes op aantrekkelijkheid en veiligheid getest. Klik hier voor een overzicht van alles routes, of scroll naar beneden om de routes bij jou in de provincie te bekijken.

Fietsclubs

Fietsersbond - Doortrappen 2022 - Foto Gert-Jan Warrink

Er wordt binnen de gemeente een fietsclub opgezet, die met begeleiding van een fietsdocent regelmatig recreatief gaat fietsen met elkaar. Samen fietsen is een waardevolle activiteit als je wat eenzamer bent. Met een fietsclub kom je uit het sociale isolement en kom je samen met anderen voor meer fietsplezier!

Meer weten?

Hieronder vind je een overzicht van alle interventies die Doortrappen aanbiedt. Zelf aan de slag met Doortrappen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Gerard Prins.

gerard

Gerard Prins

[email protected]

Gerard is Doortrappen projectleider bij de Fietsersbond, hij is projectleider van Doortrappen in zes provincies, uitvoerder van de Driewielfietsontdekdagen, en zelf een fietsdocent.