fietsendief

Fiets en diefstal: zeven handige tips

Is je fiets weg? Hij kan nog terug komen. Kijk even rond in de buurt. En andere tips.

fietsendief
Beeld-auteur: Peter Arno Broer

1. Noteer je framenummer

Noteer altijd je framenummer. Het framenummer maakt je fiets uniek en daarmee kun je aangifte doen bij de politie.

2. Gebruik twee sloten

poolse sleutel
Een voorbeeld van een ringslot dat geopend is met wat een ‘Poolse sleutel’ of een ‘Poolse loper’ wordt genoemd. Uit de handleiding van de politie: Hoe herken ik een gestolen fiets? Bron: stavc.nl

Zet je fiets met twee sloten op slot. Een ringslot alleen is niet genoeg. De Rotterdamse politie meldt dat er lopers van Solid-sloten van AXA in omloop zijn. Volgens de fabrikant is dat onmogelijk. Uit onderzoek naar fietsendieven in Zwolle twee jaar geleden bleek dat AXA Defender-ringsloten gemakkelijk te kraken zijn met wat een ‘Poolse sleutel’ wordt genoemd. De politie gaf dit door aan Axa. Het bedrijf uit Veenendaal zegt dat na de waarschuwing door de politie de sloten meteen zijn aangepast. AXA heeft ook privédetectives op de online aanbieders van ‘Poolse sleutels’ afgestuurd.

3. Geen fietsenrek om je fiets aan vast te maken?

Bicycle parking racks in one of the office centres in Krakow
Beeld-auteur: Jakub Wlodek

Probeer je fiets ergens aan vast te maken. Dat lukt niet altijd. Veel gemeenten vervangen op drukke locaties rekken door parkeervakken. Als er te weinig rekken zijn, meld dat dan bij je Fietsersbondafdeling.

4. Fiets weg? Kijk even rond in de buurt

dievenplankje fietsdiefstal
Dit plankje met kleine wieltjes zetten dieven onder een achterwiel van een op slot staande fietsen. En dan lopen ze weg met de fiets. In beslag genomen door de Rotterdamse politie. Beeld-auteur: Michiel Slütter

Dieven hebben plankjes met wieltjes eronder. Die zetten ze onder het achterwiel. Ze parkeren de fiets dan een eindje verder en halen die dan later op, ’s nachts bijvoorbeeld. Als je fiets weg is, kijk dan even rond in de buurt.

5. En check de social media-accounts van de politie

Kijk op de social media-accounts van wijkagenten of de politie. Agenten doen er alles aan om fietsen terug te bezorgen bij de eigenaar. Daarom posten agenten foto’s van fietsen die ze bij verdachten hebben gevonden.

6. Fiets echt weg? Doe aangifte!

En doe bij diefstal altijd aangifte. Hoe meer aangiftes, hoe beter de politie fietsdiefstal kan bestrijden. En de kans dat je fiets terug komt, is ook groter als je aangifte doet.

7. Heterdaad

Als je iemand een fiets ziet stelen (een heterdaad), bel dan 112.

Meer tips?

Blijf op de hoogte van het laatste fietsnieuws. Ontvang handige tips. En mis geen enkele test van TestKees. Schrijf je in voor de Fietsflits, de nieuwsbrief van de Fietsersbond.

Ja, ik schrijf me in