Fietsers op de route door de streek Oldambt in Groningen

Fietsen door de Graanrepubliek

De streek Oldambt staat bekend om zijn graan. Het wuivende goud maakte de boeren steenrijk. Naast de grens met Duitsland fiets je langs uitgestrekte akkers met graan, koolzaad en bieten. De royale herenboerderijen en tuinen in Engelse stijl herinneren aan de vroegere welvaart. De route gaat door meerdere lintdorpen met charmante kerken.

Fietsers op de route door de streek Oldambt in Groningen
Beeld-auteur: Stella Dekker
De route is 30 kilometer lang en gaat tegen de klok in. Open hem in de Routeplanner.

De fietsroute van Routebureau Groningen begint bij Nieuwe Statenzijl, een gehucht met zes huizen. Hier ligt een sluis, waar vissen zoals de bedreigde paling door een slim systeem langs kunnen zwemmen. Eerst fiets je een stukje langs de Dollard, een estuarium, dat onderdeel van de Waddenzee is en ontstond na dijkdoorbraken door de rivier Eems.

Het kunstwerk Waaiboei op de dijk verwijst naar de verdronken dorpen. Tijdens een hevige dijkdoorbraak rond 1500 raakten zo’n dertig kerkdorpen, buurtschappen en kloosters verloren. Later werd een stuk land teruggewonnen, waar je nu doorheen fietst. Na een weids waddenland bereik je de polders met dijken.

Graanveld in Oldambt
Beeld-auteur: Stella Dekker

Meer routes?

In het digitale boekje vind je 12 prachtige knooppuntroutes verdeeld over alle provincies van Nederland. De routes bieden variatie en verrassingen. De één gaat meer door de stad en de ander slingert door bossen en langs charmante dorpen. Alle routes zijn te volgen via de bekende fietsknooppunten of met onze Routeplanner-app!

Vraag het gratis digitale routeboekje nu aan

Vroeger werd de streek Oldambt de ‘graanrepubliek van Nederland’ genoemd. De hoge prijzen voor landbouwproducten brachten de herenboeren vanaf 1800 veel welvaart.
De enorme boerderijen lijken soms net paleizen. De arbeiders hadden het veel minder breed. De drie dorpen Finsterwolde, Midwolda en Beerta kregen door de populariteit van het communisme als bijnaam ‘de rode driehoek’. Je ziet hier lintbebouwing, omdat iedereen na de overstromingen op zandruggen ging wonen.

Vanuit Oudezijl (knooppunt 26) kun je een uitstapje maken naar Bad Nieuweschans, een kuuroord. Daarna fiets je langs de Westerwoldsche Aa.

Boederij Hermans Dijkstra
Beeld-auteur: Stella Dekker

Adresjes onderweg

Oldambtmeer
Beeld-auteur: Stella Dekker